Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Οριζόντια διανομή του υπερπλεονάσματος προκρίνουν οι πολίτες

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Οριζόντια διανομή του υπερπλεονάσματος προκρίνουν οι πολίτες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϊόν υπερφορολόγησης που θα έπρεπε να διανεμηθεί οριζοντίως θεωρούν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι πολίτες το δημοσιονομικό πλεόνασμα, η χορήγηση του οποίου απασχόλησε χθες την Ολομέλεια της Βουλής, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Σε ποσοστό 86% οι πολίτες πιστεύουν ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε από τη σημαντική φορολογία που επιβλήθηκε στο εισόδημά τους. Μόλις το 5,5% αποδίδει το πλεόνασμα στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Στο μεγάλο ποσοστό τους, επίσης, οι πολίτες δεν συμμερίζονται την κυβερνητική επιλογή για την κατανομή του πλεονάσματος αυτού. Το 69,5% θα προτιμούσε να γίνει μείωση της φορολογίας σε όλους, για παράδειγμα μείωση στον ΦΠΑ ή στον ΕΝΦΙΑ. Το 22,5% συμφωνεί με μια παροχή υπό τη μορφή έκτακτης επιχορήγησης σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Στα σταθερά ερωτήματα της δημοσκόπησης αποτυπώνεται παγίωση στο υψηλό προβάδισμα της Ν.Δ. με 30,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 18,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται να κερδίζει σε ποσοστό, προφανώς και λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, και βρίσκεται στην τρίτη θέση στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 8,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή στο 7% και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Οσον αφορά τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 56%, πιστεύουν ότι ο νέος φορέας πρέπει να εκφράσει την Κεντροαριστερά με αυτόνομη πορεία. Το 13,5% μόλις εκτιμά ότι η Κεντροαριστερά εκφράζεται καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει ο νέος φορέας να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, παραμένει η εικόνα απαισιοδοξίας στους πολίτες, όσον αφορά τις προοπτικές που διαμορφώνονται. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τη σταθερή και επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα θετικό αφήγημα για το μέλλον, με επίκεντρο την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο μέσα στους επόμενους μήνες, το 76% των πολιτών δεν πιστεύει ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Στη γενική ερώτηση εάν θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 78% των πολιτών θεωρεί ότι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Αλλά και όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, το 49,5% των πολιτών θεωρεί ότι μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει και το 38,5% ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει. Παραμένει, δηλαδή, μεγάλη η απαισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 91,5% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, με μόλις το 6,5% να δηλώνει το αντίθετο. Μάλιστα, το 57,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Το 34%, αν και δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που οι ίδιοι θα κάνουν σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση, στην πλειοψηφία τους (34,5%) οι πολίτες επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. Το 26% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Το 10,5% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή