ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Δούρου με Μητσοτάκη – Μπακογιάννη για τις πλημμύρες

Αντιπαράθεση Δούρου με Μητσοτάκη – Μπακογιάννη για τις πλημμύρες

Αιχμηρά απάντησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε σημερινές δηλώσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη περί πολιτικής αδράνειας η οποία κόστισε τις ζωές των κατοίκων στη Δυτ. Αττική, αλλά και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητοστάκη με αφορμή την χθεσινή του ομιλία στη Βουλή όπου έκανε λόγο για «εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα και πλήρη έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», επιρρίπτονταας μάλιστα ευθύνες στην Περιφέρεια ότι δεν προχώρησε σε «έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση».

Από την πλευρά της η κ. Δούρου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εφαρμόζει λογική μονταζιέρας, απαιτώντας πάση θυσία εξιλαστήρια θύματα, «στοχοποιώντας με ανερυθρίαστα». «Οι συμπολίτες μας, που έχουν και μνήμη και κρίση, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε καλύτερο από εκείνους που επί χρόνια θήτευσαν σε καίριες θέσεις όπως αυτή του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το Περιβάλλον ήταν ο μεγάλος απών από τους απολογισμούς των θητειών τους», συμπλήρωσε η κ. Δούρου. 

«Φαίνεται στα μπαζωμένα ρέματα, στις αδράνειες και την αβελτηρία π.χ. στην υλοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, στη βάση Οδηγίας της ΕΕ από το… 2007»., σχολιάζει η κ. Δούρου πετώντας το «μπαλάκι» στις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Την ίδια ώρα, η Περιφερειάρχης Αττικής δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε σήμερα ότι ο τέως περιφερειάρχης, κ. Σγουρός «παρέδωσε στην κ. Δούρου πριν από 3 χρόνια την πλήρη εγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα προφύλασσε την περιοχή από μεγάλη καταστροφή» και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «κατέθεσε χθες στη Βουλή την έγκριση της μελέτης και το κόστος 73 εκατομμυρίων ευρώ για να εφαρμοστεί». «Τίποτα από αυτά δεν έγιναν, τόνισε. «Υπάρχει μέγιστη πολιτική ευθύνη της άρνησης, της αδράνειας και πρέπει να αποδοθεί», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. 

«Αν τα 73 εκατομμύρια ευρώ είχαν γίνει έργα στην περιοχή, λογικά δεν θα είχαμε θρηνήσει τους νεκρούς που θρηνούμε», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη.

Η κ. Δούρου σχολίασε σχετικά τα εξής:

«Ενημερώνουμε λοιπόν την κα βουλευτή για το πώς έχει η πραγματικότητα, την οποία συνειδητά διαστρεβλώνει, ευθυγραμμιζόμενη με την εκστρατεία στοχοποίησής μου με ψεύδη και παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα λοιπόν, όπως τεκμαίρεται από τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι αναρτημένες στο Πρόγραμμα Διαύγεια με πρώτη την αριθμ. 303/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛΗ7Λ7-Γ6Θ) που αφορά στην έγκριση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων έτους 2014, έως την τελευταία τροποποίηση αυτής στις 24/06/2014 (ΑΔΑ: ΩΩΙΔ7Λ7-ΗΙ0) που αφορά στην τέταρτη τροποποίηση Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2014, ο τέως Περιφερειάρχης πριν παραδώσει τη Διοίκηση της Περιφέρειας στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, είχε ενταγμένα 57 αντιπλημμυρικά έργα, που είναι μικρά και τοπικής κλίμακας έργα, εντός αστικού ιστού (χωρίς δηλαδή να προβλέπονται κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις στα μεγάλα ρέματα της Αττικής), και τα οποία στηρίζονται σε μικρής εμβέλειας μελέτες των Δήμων. Δεν περιλαμβάνεται δε καμία σημαντική διευθέτηση ρέματος.

Να σημειωθεί επίσης ότι απουσιάζει πλήρως από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, το έργο "Εκτροπή ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες". Πρόκειται συγκεκριμένα: για 60 εκατομμύρια για 57 αντιπλημμυρικά, την ώρα που η δική μας Διοίκηση ωριμάζει και προχωράει 197 έργα (152 ΠΕΕ & 45 Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ) συνολικού προϋπολογισμού 592.732.647,11 εκ. ευρώ».

«Οι μάσκες έχουν πέσει οριστικά. Ουδέποτε έγινε πιστευτό ότι ο κ. Κουμουτσάκος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής το 2014. Ο πραγματικός εκλεκτός της ήταν, όπως αποδεικνύεται πλέον περίτρανα, ο κ. Σγουρός. Διαχρονική έκφραση του πλέγματος εξουσίας που αποτελείται από τους τρομοκράτες σε βάρος του περιβάλλοντος, τους θύτες των ζωών μας, εκείνους που ευθύνονται για 40 χρόνια αυθαίρετα, ‘με φως, νερό, τηλέφωνο, δήλωσέ το, για να το σώσεις’. Αποτελεί ύβρη, στη μνήμη των θυμάτων της τελευταίας τραγωδίας, οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν κάνει την πολιτική καριέρα ζωής, να παριστάνουν σήμερα τους κήνσορες…», καταλήγει στην αιχμηρή ανακοίνωσή της η κ. Δούρου. 

ΝΔ: Η περίπτωση της Δούρου θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί με την κ. Δούρου. Η περίπτωσή της, άλλωστε, θα εξεταστεί από την Δικαιοσύνη στην οποία η ίδια προσέφυγε για να διερευνηθούν οι ευθύνες της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στην Περιφερειάρχη.