ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,5 δισ. πωλεί η Alpha Bank

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια  2,5 δισ. πωλεί η Alpha Bank

Την επωνυμία «Venus» φέρει το πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που πωλεί η Alpha Bank, ανοίγοντας με τη σειρά της τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίων μετά τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμβουλος πώλησης είναι η KPMG Λονδίνου και το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 240.000 καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, που είναι σε καθυστέρηση περίπου επτά χρόνια.

Στην πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει έως τον Απρίλιο και πριν από την ολοκλήρωση των stress tests και η Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, η διοίκησή της. Το πρώτο πακέτο αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις, και το δεύτερο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να πωλήσουν κόκκινα δάνεια 12,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο των σχεδίων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40%. Από τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο στόχος των 12,5 δισ. ευρώ θεωρείται πλέον εφικτός και θα πρέπει να συνδυαστεί με μια αποτελεσματικότερη πολιτική ρυθμίσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα 104 δισ. ευρώ στα 66 δισ. ευρώ στο τέλος της προσεχούς διετίας.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο «Venus» της Alpha Bank αναμένονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ τότε τοποθετείται και η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το «Arktos», το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που προωθεί προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Ουσιαστικά, οι δύο τράπεζες αναμένεται να βγάλουν προς πώληση δύο χαρτοφυλάκια ύψους 4 δισ. ευρώ, με τις δεσμευτικές προσφορές να τοποθετούνται τον Ιανουάριο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο των 2,5 δισ. ευρώ της Alpha Bank περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή καταναλωτικά έως 10.000 ευρώ, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών και δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, στον βαθμό που πρόκειται για δάνεια που είναι σε καθυστέρηση 6 ή 7 χρόνια.

Αντίστοιχα, χωρίς εξασφαλίσεις είναι και τα δάνεια που περιλαμβάνονται στο πακέτο «Arktos» της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει δρομολογήσει παράλληλα και την πώληση ενός δεύτερου πακέτο εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Amoeba».