ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΥΠΕΞ παραπέμπει στον ποινικό κώδικα για τη δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών εγγράφων

Το ΥΠΕΞ παραπέμπει στον ποινικό κώδικα για τη δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών εγγράφων

Η επίκληση των προβλέψεων του ποινικού κώδικα και η προειδοποίηση για ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 ετών είναι ενδεικτικές της έντασης που λαμβάνει η πολιτική αντιπαράθεση για την επίμαχη υπόθεση της σύμβασης του κ. Πάνου Καμμένου για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Τη σχετική προειδοποίηση απηύθυνε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή απόρρητων εγγράφων από τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο.

Σε μια παράλληλη διαδικασία, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φρόντιζε να τοποθετηθούν σε σφραγισμένο φάκελο τα εν λόγω έγγραφα και να τα διαβιβάσει στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για τη φύλαξή τους. Ο κ. Βούτσης προειδοποίησε και αυτός με εμπλοκή της Δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον ακατανόητη» την κατάθεση απόρρητων εγγράφων. Μιλώντας για την υπόθεση των επίμαχων εγγράφων σε δημοσιογράφους, ο κ. Βούτσης είπε ότι, αμέσως μετά την κατάθεσή τους και έπειτα από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα έγγραφα τοποθετήθηκαν στον ειδικά φυλασσόμενο χώρο της Βουλής και δεν τα είδε κανείς.

Στη διάσκεψη των προέδρων διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα είχαν τη σαφή ένδειξη ότι είναι απόρρητα, είπε. Και πρόσθεσε, αφήνοντας προσωπική αιχμή κατά του κ. Λοβέρδου, ότι «πρέπει όλοι να γνωρίζουν –πόσο μάλλον οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου– ότι χρειάζονται 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων κυβερνητικών οργάνων, όπως του υπουργικού συμβουλίου ή του ΚΥΣΕΑ».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε, επιπλέον, ότι μέχρι τώρα η Βουλή δεν έχει προβεί σε συζήτηση για αποχαρακτηρισμό και διανομή απόρρητων εγγράφων και ότι μόνο μία φορά έγινε κάτι σχετικό, δηλαδή επετράπη η πρόσβαση σε ειδικό δωμάτιο, για λίστα καταθετών στο εξωτερικό.

Είπε, επίσης, ότι χθες το πρωί υπήρξε πίεση από τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο προς τις υπηρεσίες της Βουλής για πρόσβαση στα έγγραφα. Τέλος, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ερώτηση που του έγινε αν με τον τρόπο που κινήθηκε ο κ. Λοβέρδος θα ασχοληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με τη σαφή προειδοποίηση για απόδοση ποινικών ευθυνών, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004», καθώς και ότι «καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».