Ερωτήματα από την κίνηση του Καμμένου

Ερωτήματα από την κίνηση του Καμμένου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τη Δευτέρα θα απαντηθούν όλα, θα φανεί ποιοι επιδίδονται σε εντυπωσιοθηρία εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται». Αυτή είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή, αναφορικά με την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα της σύμβασης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μεταφέρει το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ανάγοντας τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. στη Βουλή σε μονομαχία ανάμεσα στον κ. Αλ. Τσίπρα και στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη προκαλεί ένταση διαρκείας, η οποία επιτείνεται από τους χειρισμούς όσον αφορά τα απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την επίμαχη συμφωνία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συντάσσονται στη γραμμή ότι το πλαίσιο διαχείρισης απορρήτων είναι σαφές και πρέπει να προστατευθεί το κύρος της χώρας, τη στιγμή που από την αντιπολίτευση διατυπώνονται υπαινιγμοί για χειρισμούς που αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν στοιχεία που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Καμμένος προχώρησε χθες σε μια κίνηση που καθιστά αμφιλεγόμενο το επιχείρημα περί προστασίας εθνικού συμφέροντος, το οποίο επικαλέστηκε μόλις προχθές το υπ. Εξωτερικών. Εκανε γνωστό μέσω Τwitter ότι προτίθεται να επιτρέψει την πρόσβαση για τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών στα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ, που αφορούν την επίμαχη υπόθεση, καθώς και να αποχαρακτηρίσει όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας.

Για το εάν ο υπουργός Εθν. Αμυνας έχει την αρμοδιότητα να αποχαρακτηρίσει απόρρητα έγγραφα διατυπώνονται ενστάσεις και επιφυλάξεις και, σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση ακυρώνει την επιχειρηματολογία του ΥΠΕΞ, που προειδοποίησε με 10ετή κάθειρξη για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων.

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε, επίσης, ότι διετάχθη ΕΔΕ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αναφορικά με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων που αφορούν τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, τη Δευτέρα, συγκάλεσε χθες σε συνεδρίαση την Κ.Ο. του κόμματός του, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι βουλευτές στη συζήτηση, ενώ εξήγησε το σκεπτικό του για τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά της Ν.Δ. και όχι μόνο, αφήνονται αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης. «Τι έχουν να κρύψουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος;», ήταν το ερώτημα που έθεσε με χθεσινή ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ερώτημα που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος μίλησε για «ακατανόητη και προκλητική ανακοίνωση, διότι λέει ότι εγώ απαγορεύω την πρόσβαση στους βουλευτές στα έγγραφα Καμμένου».

Ο κ. Βούτσης είπε ότι τα επίμαχα έγγραφα δεν αφορούν σε προσωπικά δεδομένα κάποιας δικογραφίας ή προσωπικά δεδομένα από φορολογικές λίστες, για τα οποία υπάρχει διαδικασία πρόσβασης. Πρόκειται, όπως είπε, για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα κρατικά έγγραφα, για τα οποία υπάρχει και παραπομπή στον ποινικό κώδικα. Πάντως, η τοποθέτηση Βούτση περί ειδικής νομολογίας που διέπει τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων μάλλον δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα αναφορικά με την εξαγγελία Καμμένου ότι θα επιτρέψει πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου του.

Σε παρέμβασή του στο θέμα, χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση όπλων προς τη Σ. Αραβία, καθώς, όπως είπε, είναι πολύ πιθανό αυτά να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή