ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχείς παροχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχείς παροχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε ράλι προσέλκυσης ψήφων έχει αποδυθεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, φροντίζοντας να ικανοποιήσει –ακόμα και μέσα στο υφιστάμενο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο– τα αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόλις, χθες, με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων στις 8.800. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα αιτήματα των δήμων για προσλήψεις στην καθαριότητα «έφταναν» τις 6.500, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Σκουρλέτης, πάντως, απέδωσε την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων «σε πραγματικές ανάγκες των δήμων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δανειστών και να μην προσμετρηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις στο πλαίσιο των περιορισμών που καθορίζει το μνημόνιο, υποστηρίζει ότι το κόστος θα καλυφθεί από ανταποδοτικές υπηρεσίες και άρα δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να το δεχθούν οι θεσμοί. Από την άλλη, καθώς η μισθοδοσία των υπαλλήλων καθαριότητας των δήμων καλύπτεται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, αρκετοί δήμοι έχουν τονίσει ότι δεν διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια και άρα ενδεχομένως να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των τελών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα προσληφθούν κατ’ ανάγκην οι σημερινοί συμβασιούχοι (σ.σ. οι οποίοι εργάζονται στους δήμους και έχουν εξασφαλίσει αυξημένη μοριοδότηση χωρίς όριο ηλικίας), καθώς όπως είπε δεν πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό αλλά για ανοιχτό.

Οι σημερινοί συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τις 10.000 μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις τους σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών είχε παρατείνει τις συμβάσεις αυτές και πέραν του 24μήνου, κάτι όμως που αντίκειται στο Σύνταγμα και στην κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να ακυρώσει την παράταση το ΣτΕ. Υπό την πίεση των βουνών των σκουπιδιών στους δρόμους μετά πολυήμερη απεργία τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση «εφηύρε» τη λύση της επαναπρόσληψης των συμβασιούχων έως τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ. Χθες, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε επίσης την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ τις επόμενες εβδομάδες για προσλήψεις σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι όμως βλέποντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος πιέζουν για όλο και περισσότερες «ευεργετικές ρυθμίσεις».

Η νέα συλλογική σύμβαση

Μόλις στην αρχή του φθινοπώρου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στην οποία προβλέπονται λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα και περισσότερες ημέρες άδειας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για περισσότερες προσλήψεις.

Ωστόσο, την προηγούμενη Τετάρτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στους δήμους με αιτήματα την ανάκληση των εξαγγελιών για την ένταξη και του προνήπιου στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άμεσες προσλήψεις και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ.

Την ίδια μέρα, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) βρέθηκε στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος διαβεβαίωσε τα μέλη του ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογήσει σχετικές παρεμβάσεις. Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι ανάγκες των ΟΤΑ είναι δύο κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η πολιτική του υπουργείου, με διάθεση εξάντλησης των δυνατοτήτων για θετικές παρεμβάσεις, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.