ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσέγγιση των δημάρχων από Σκουρλέτη

Προσέγγιση των δημάρχων από Σκουρλέτη

Tετ-α-τετ συναντήσεις με δημάρχους και έκτακτες ενισχύσεις σε δήμους είναι η πολιτική τακτική που έχει επιλέξει ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου τα ποσοστά του κόμματος είναι αναλογικά χαμηλά.

Μόνο τον Νοέμβριο το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει «έκτακτες ενισχύσεις» ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ σε δήμους, χωρίς να υπολογίζονται χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους που υπέστησαν καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Μετά την ανοιχτή σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, όπως η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεκινήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δημάρχους ανά την Ελλάδα, τους οποίους είτε δέχεται στο γραφείο του είτε μεταβαίνει στην περιοχή τους.

Χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνιο Ζερβό, στις 21 Νοεμβρίου με τον δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, παρουσία της βουλευτού Πιερίας, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και στις 20 του ίδιου μήνα με τον δήμαρχο Ευρώτα.

Στις 16 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Προσοτσάνης, Αγγελο Λύσσελη, παρουσία μάλιστα του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ έξι ημέρες νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιο Κοτζά.

Αυτές είναι οι συναντήσεις του υπουργού με δημάρχους μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ όλο τον προηγούμενο καιρό οργανώνονταν ανάλογες συναντήσεις.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης συχνά χορηγεί έκτακτες ενισχύσεις σε δήμους αλλά και νομικά πρόσωπα, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ή την πραγματοποίηση έργων με «χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί με ποια ακριβώς κριτήρια δίνονται αυτές οι ενισχύσεις και πώς κάποιος δήμος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τέτοιου είδους κονδύλια.

Ο ίδιος ο υπουργός έχει πολλές φορές δηλώσει ότι στην αναμόρφωση του «Καλλικράτη», που σχεδιάζεται, θα επανεξεταστούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία οι δήμοι λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση.

Aπέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να μεταφερθούν απευθείας πόροι στους δήμους, π.χ. είσπραξη ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντας άδικο ένα τέτοιο μέτρο.