Τσίπρας – Μακρόν για επενδύσεις, εξελίξεις στην Ε.Ε.

Τσίπρας – Μακρόν για επενδύσεις, εξελίξεις στην Ε.Ε.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ήταν το κυρίως πιάτο στο πρόγευμα εργασίας που είχαν χθες στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και η ενημέρωση από την πλευρά του Μαξίμου ήταν φειδωλή, με τις αναμενόμενες αναφορές στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και στον συντονισμό για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη, καθώς και την ανακοίνωση ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει τον προσεχή Ιανουάριο η επόμενη συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Figaro με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την Ευρώπη, άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας. Ειδικότερα, μίλησε για κοινό όραμα που έχει με τον κ. Μακρόν, το οποίο επικεντρώνεται στο «ότι πρέπει να εκδημοκρατίσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με διαφάνεια, ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα forum συζήτησης ηγετών ή τεχνοκρατών, όπου στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός. Και στην προκειμένη περίπτωση, ισχυρός ήταν αυτός που είχε την οικονομική ηγεμονία. Δηλαδή, η Γερμανία, ας μην κρυβόμαστε». Επανέλαβε, δε, το προσκλητήριο προς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας «είναι μια ευκαιρία» και ότι εάν δεν αξιοποιήσει η Ευρώπη την ευκαιρία αυτή, το κενό θα καλύψουν άλλοι.

Στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη μετά το Παρίσι για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ενημέρωσε για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική και για το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας που δρομολογεί η κυβέρνηση, ενώ ζήτησε τη στήριξη της Επιτροπής. Αναφορικά με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, εκφράστηκε η βεβαιότητα για άμεση ολοκλήρωση.

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του γερμανικού SPD Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συζήτησε για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε όλη την Ευρώπη μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για καθυστέρηση, μεταξύ άλλων, και στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, εξαιτίας του κενού εξουσίας στο Βερολίνο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Σουλτς να επιστρέψει στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή