Εσωκομματικές αιχμές και… ανακωχή ενόψει μάχης

Εσωκομματικές αιχμές και… ανακωχή ενόψει μάχης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δηλαδή, αν δεν ανέβαζε το θέμα της σύμβασης για πώληση πυρομαχικών προς τη Σαουδική Αραβία η αντιπολίτευση, δεν θα είχαμε αντιληφθεί τίποτα; Δεν θα είχαμε αντιδράσει σε τίποτα;». Το ερώτημα ετέθη τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, ως εύλογη απορία έπειτα από τις αντιδράσεις που ακούστηκαν από βουλευτές και κομματικά στελέχη στην προοπτική να πωληθούν πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Αρχής γενομένης από τον τέως υπουργό Νίκο Φίλη, μία σειρά από στελέχη έθεσαν ζήτημα ιδεολογικής σύγκρουσης ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που αυτοαναφέρεται ως κυβέρνηση της Αριστεράς και στην πώληση όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς. Ετέθη, επίσης, το ερώτημα μήπως από μια τέτοια στάση ενδεχομένως απειλούνται οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.

Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν έφεραν προβληματισμό σε κόμμα και κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου κρατούν ως κατ’ αρχάς θετικό το γεγονός ότι, ειδικά ο κ. Φίλης, ο οποίος και κατά το παρελθόν έχει στρέψει τα βέλη του κατά του Πάνου Καμμένου, δεν έθεσε το επίμαχο ζήτημα της σύμβασης με τη Σαουδική Αραβία σε μια βάση αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών, αντίθετα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα παρερμηνευθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση οι δηλώσεις του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη συμφωνία όσον αφορά το τεχνικό μέρος της. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει πρόθεση να πληγεί η κυβέρνηση.

Αλλωστε, καθώς η συμφωνία πώλησης είχε συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ, οποιαδήποτε αμφισβήτηση επί της ουσίας των χειρισμών θα «ακουμπούσε» την κυβερνητική ηγεσία και όχι απλά τον αρμόδιο υπουργό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα γιατί ο κ. Φίλης επέλεξε να κάνει τη δήλωση αυτή παραμονές της συζήτησης στη Βουλή και ενώ το ενδιαφέρον για οτιδήποτε ειπωθεί είναι έντονο. Επιπλέον, η απορία που εξέφραζαν κομματικά στελέχη ήταν γιατί ο κ. Φίλης έβαλε θέμα ακύρωσης «από τη στιγμή που η συμφωνία αυτή έχει ήδη ακυρωθεί», όπως παρατηρούσαν. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που ο τέως υπουργός συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και θα πρέπει να παρακολουθεί πιο στενά τα ζητήματα αυτά. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν αναφορικά με τη συμφωνία για πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός σταθερού ζητήματος που τίθεται στα κομματικά όργανα και αφορά την άγνοια των βουλευτών και των κομματικών στελεχών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση που δίδεται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι υπάρχει το θέμα του απορρήτου, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μιας συμφωνίας για πώληση πολεμικού υλικού. Στην περίπτωση του κ. Φίλη, πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης βλέπουν και χαρακτηριστικά «βεντέτας» σε σχέση με τον κ. Καμμένο, καθώς ο τέως υπουργός έχει κατά καιρούς δημοσίως εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες για δηλώσεις και χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ενώ έχει ανοίξει στα κομματικά όργανα και θέμα ημερομηνίας λήξης στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Ενστάσεις και από «53+»

Τις ενστάσεις για την απόφαση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία αλλά και συνολικότερα για χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμυνας, φαίνεται ότι συμμερίζονται ευρέως τα στελέχη της κίνησης των «53+». Ωστόσο, όσο το θέμα είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποιας μορφής αντίδραση.

Στη συριζαϊκή πτέρυγα της κυβέρνησης, πάντως, αλλά και στην Κουμουνδούρου, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι ΑΝΕΛ λειτουργούν ως κράτος εν κράτει όσον αφορά τα υπουργεία που έχουν αναλάβει, επιλέγουν και υλοποιούν τη δική τους ατζέντα και σε πολλές περιπτώσεις έχουν θέσει τελείως στο περιθώριο ή και έχουν απομακρύνει στελέχη προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για λειτουργία παραρτήματος του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ελήφθη ως «αντίμετρο» στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν στις εκεί κατά τόπους τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά παράπονα και αιχμές διατυπώνονται και για την κ. Ελενα Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού, με στελέχη της Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι έχει φροντίσει να απομακρύνει όλα τα διοικητικά στελέχη με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή