Γέφυρα Τραμπ – Ερντογάν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αρχική ικανοποίησή της για τη διαφαινόμενη στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ έναντι των Κούρδων, η Αγκυρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με έκδηλη καχυποψία την Ουάσιγκτον. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμφανισθούν να «εξαπατούν» τη διεθνή κοινότητα αν δεν σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, YPG.

Οι ενδείξεις για αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής προέκυψαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοησία» την πολιτική των προκατόχων του και δεσμεύτηκε ότι, από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί πλέον μείζονα στρατιωτική απειλή στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα την YPG.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στους στρατηγούς του, με πολύ άμεσο τρόπο, να σταματήσουν τη χορήγηση όπλων στην YPG», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Είπε επίσης ανοιχτά ότι αυτός ο παραλογισμός θα έπρεπε να έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος εκτελεί και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, ήταν πιο επιφυλακτικός. «Είναι ανάγκη να δούμε τις συγκεκριμένες αντανακλάσεις της δήλωσης Τραμπ στην πράξη. Μήπως συνεχίζουν οι ΗΠΑ να δίνουν όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση YPG και ύστερα από αυτή τη δήλωση; Από την πλευρά μας, θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εφαρμογή αυτής της δήλωσης», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Πάντως, η εκδοχή του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν ήταν πιο αόριστη από εκείνη της Αγκυρας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «αναπροσαρμόζει» τη στρατιωτική υποστήριξη στους συμμάχους της, στη Συρία, χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στην YPG.

Εστία εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων παραμένει και η δίωξη του Τούρκου εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ από την αμερικανική δικαιοσύνη για παράβαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Στην προαναφερθείσα συνέντευξη, ο Μποζντάγ υποστήριξε ότι πρόκειται για «αδιαφιλονίκητη συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας», με στόχο την επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος διατύπωσε την εικασία ότι οι αμερικανικές αρχές εκβιάζουν τον Ζαράμπ να δηλώσει ένοχος και να ενοχοποιήσει την Τουρκία, απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πεθάνει στη φυλακή». Κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε «γελοίες» ο Αμερικανός εισαγγελέας που έχει αναλάβει τη δίωξη.

Γιλντιρίμ με Μέι

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι. Στις δηλώσεις τους, οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν ως άμεση προτεραιότητα τη συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο εμπόριο και στην αμυντική βιομηχανία. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Ε.Ε. τελεί σε πλήρη σύγχυση μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit και ότι οφείλει να επανεξετάσει την πολιτική της διεύρυνσης, αποσαφηνίζοντας τη θέση της για την τουρκική υποψηφιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή