Ν.Δ.: Προσπάθεια συγκάλυψης

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πήγαμε στη Βουλή με ερωτήματα, φύγαμε με βεβαιότητες». Ηταν το πρώτο σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη στον απόηχο της συζήτησης της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, για την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό –με αφορμή το «καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη»– ότι «κοιμήθηκα μια χαρά και μάλλον αυτός έχει πολλούς λόγους για να χάσει τον ύπνο του»… Ο πρωθυπουργός είναι «συνένοχος», επανέλαβε χθες στη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα που έθεσε και από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση «απαξιώνεται όλο και περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου», την ώρα που πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε “με τη γίδα στην πλάτη” και τώρα προσπαθεί να την ξεφορτωθεί». Και θύμιζαν ότι, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε το αίτημα της Ν.Δ. να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών όλα τα πρόσωπα που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, δρομολόγησε τη σύγκληση της επιτροπής προκειμένου να ακυρώσει τη «σκανδαλώδη συμφωνία». Η Πειραιώς επιμένει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «κουκουλώσει» την υπόθεση και προαναγγέλλει εκ νέου ότι η υπόθεση θα φτάσει «μέχρι τέλους» και ότι «οι ευθύνες, πολιτικές και δικαστικές, θα αποδοθούν σε όλους».

Το θέμα απασχόλησε, εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης των «γαλάζιων» τομεαρχών. Ενδεικτικό της πρόθεσης της Πειραιώς να συνεχίσει την επίθεση «μέχρι τέλους» και να εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά της όπλα είναι ότι χθες το απόγευμα ακολούθησε αίτημα του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου μέσω επιστολής προς τον υπουργό Εξωτερικών, από τον οποίο ζητεί πλήρη ενημέρωση για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία με πρόσβαση σε όλα τα σχετικά έγγραφα, ανεξάρτητα από τη διαβάθμισή τους. Αυτό μάλιστα, λίγες ώρες αφότου όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος από το βήμα της Βουλής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ν. Κοτζιά.

Σκληρή γραμμή

Η χθεσινή κυβερνητική στροφή διά της μεθοδευόμενης ακύρωσης της συμφωνίας, όπως προέκυψε από τη Συνεδρίαση Εξοπλιστικών της Βουλής, για την Πειραιώς συνιστά δικαίωση της επιχειρηματολογίας της. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύσκεψη εκφράστηκε η άποψη ότι ίσως η Ν.Δ. πρέπει να ακολουθήσει από δω και στο εξής σκληρή γραμμή και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, καταψηφίζοντας οποιαδήποτε αγοραπωλησία προτείνει το Πεντάγωνο. Υπέρ αυτής της γραμμής τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ντόρα Μπακογιάννη και Αδ. Γεωργιάδης. Το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορεί κανένας, πλέον, να εμπιστεύεται τον «ανυπόληπτο» κ. Καμμένο και τις συμφωνίες που φέρνει στη Βουλή. Υπέρ αυτής της γραμμής φάνηκε να τάσσεται και ο κ. Μητσοτάκης. Σχετικός προβληματισμός, πάντως, εκφράστηκε, κυρίως από τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και τον Κ. Τσιάρα για το τι θα κάνει η Ν.Δ. με την υπόθεση αναβάθμισης των F-16. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρκέστηκε να πει ότι η Ν.Δ. θα το εξετάσει ad hoc όταν έρθει η ώρα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η όποια στάση της Ν.Δ. να ερμηνευθεί ως υπονόμευση της άμυνας της χώρας. Ούτως ή άλλως, η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εγκρίνει προφορικώς και η άποψή της είναι γνωμοδοτική. Συζήτηση έγινε και για τη στάση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Γ. Κουμουτσάκος και Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκαν σε όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας, διαβάλλοντας επί της ουσίας τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σ. Αραβία ότι δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας και ότι λειτούργησε επιζήμια. Οπότε, ετέθη το ερώτημα ποια είναι η άποψη Κοτζιά για το θέμα και πώς διατηρεί στη θέση του έναν πρέσβη ο οποίος έχει συκοφαντηθεί στη Βουλή.

Εξώδικα από την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη

«Ούτε εξ όψεως» γνωρίζει η Μαρέβα Μητσοτάκη τον Τζον Σφακιανάκη, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η Ν.Δ., προαναγγέλλοντας εξώδικα και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από τη σύζυγο του προέδρου της Ν.Δ. Οπως και έγινε, καθώς η κ. Μητσοτάκη απέστειλε χθες εξώδικα κατά του Δ. Τζανακόπουλου και του Ν. Παππά, αλλά και κατά εφημερίδων που δημοσίευσαν σχετικούς ισχυρισμούς. Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor, δηλώνει ότι ουδέποτε έχει γνωριστεί ή συνεργαστεί με τον κ. Σφακιανάκη. «Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γνωρίζω όλα τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν τη διεθνή οντότητα», προσθέτει, ενώ χαρακτηρίζει «βιασμό και κακοποίηση της αλήθειας» τη διάδοση από τους κ. Τζανακόπουλο και Παππά και από συγκεκριμένες εφημερίδες σχετικών «πληροφοριών». «Τελικά ο κρουνός των στοχευμένων ψευδών εναντίον μου δεν στερεύει ποτέ και τείνει να καθιερωθεί ως επίσημη κυβερνητική πολιτική», καταλήγει, ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας. «Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα λογοδοτήσουν μαζί για το σκάνδαλο με τους μεσάζοντες και την απώλεια 66 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία», δήλωσε χθες η Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «οι Ελληνες έχουν καταλάβει ποιοι πήγαν να πάρουν μίζες». Είχε προηγηθεί non paper του Μαξίμου, μέσω του οποίου η κυβέρνηση καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ποια η σχέση του «επίδοξου μεσάζοντος κ. Σφακιανάκη με τον ίδιο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του», γραμμή στην οποία κινήθηκαν και οι κ. Τζανακόπουλος και Παππάς (ρ/σ 247).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή