Στο προσκήνιο σενάριο ακύρωσης της συμφωνίας

Στο προσκήνιο σενάριο ακύρωσης της συμφωνίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο από τη διπλά ενοχλητική συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας των χειρισμών του υπουργού Αμυνας που ανέδειξε η συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για τον κ. Πάνο Καμμένο, αλλά και των εσωκομματικών αντιδράσεων ως προς την παράμετρο της χρήσης του εν λόγω υλικού στην Υεμένη, αναζητεί η κυβέρνηση: Οπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στη Βουλή, η δικομματική πλειοψηφία αφενός απέρριψε νέα πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, μέσω της κλήσης προς ακρόαση εμπλεκόμενων προσώπων, αφετέρου έδειξε διάθεση να δρομολογήσει διαδικασίες με στόχο τη ματαίωση της υλοποίησης της επίμαχης συμφωνίας. Η αντιπολίτευση, πάντως, καθιστά σαφές ότι η εν λόγω υπόθεση θα έχει συνέχεια. Στελέχη της τονίζουν ότι ακόμα κι αν επιχειρηθεί από τη συγκυβέρνηση «απόδραση» μέσω της ακύρωσης της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, το όλο ζήτημα των ελεγχόμενων κυβερνητικών χειρισμών θα μείνει ανοικτό, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και στον χώρο των αρμόδιων επιτροπών.

Ειδική συνεδρίαση

Χθες, σε συνέχεια πρόσφατων δημόσιων παρεμβάσεών του, ο κυβερνητικός βουλευτής Νίκος Φίλης ζήτησε την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία (είχε ληφθεί με τη θετική ψήφο και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο), επικαλούμενος έως και πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπλοκή του Ριάντ σε πολεμικές δραστηριότητες κατά αμάχων στην Υεμένη. Η πλειοψηφία, με σύμφωνη γνώμη και του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Δημ. Βίτσα, συμφώνησε στη βάση της πρότασης Φίλη να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα. Σημειώνεται ότι ακόμα και εάν υιοθετηθεί πρόταση για ανάκληση της επίμαχης απόφασης, θα έχει εισηγητικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση και δεν θα αποτελεί υποχρεωτικής εφαρμογής απόφαση. Για να υπάρξει ανάκληση/ακύρωση απαιτείται απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας εξέφρασε θετική διάθεση να μεταφέρει την πρόταση στον κ. Καμμένο. Ο τελευταίος, μία ημέρα πριν στην αίθουσα της Ολομέλειας, σχολιάζοντας αναλόγου περιεχομένου διατυπωθείσα και εκεί πρόταση Φίλη, περιορίστηκε να σχολιάσει: «Εγώ αντιλαμβάνομαι αυτά που λέει ο κ. Φίλης και, αν υπάρχει πολιτική συμφωνία να μην πουλήσουμε στη Σαουδική Αραβία, να μην πουλήσουμε». Ο πρωθυπουργός, πάντως, επ’ αυτού ουδέν ανέφερε. Περισσότερο ριζοσπαστική πρόταση, για την «άμεση ακύρωση της συμφωνίας από την κυβέρνηση», που διατυπώθηκε από τον κ. Αθ. Παφίλη (ΚΚΕ), απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Η ίδια πλειοψηφία, των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, απέρριψε –όπως προαναφέρθηκε– και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ειδική, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία πρέπει να κληθούν προς ενημέρωση των βουλευτών, μεταξύ άλλων, «ο Ελληνας πρέσβης στη Σαουδική Αραβία κ. Π. Πολυχρονίου, ο πρόξενος στο Ριάντ κ. Ηλ. Κλουβάτος, στρατιωτικοί, ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Ι. Ρουμπάτης, ο επιχειρηματίας κ. Β. Παπαδόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Τζ. Σφακιανάκης».

Ζητήθηκε, επίσης, η ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων κ. Θ. Βασιλείου, «προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές αν έχουν ήδη υπογραφεί και πόσες συμβάσεις των ΕΑΣ με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης μία ημέρα πριν από του βήματος της Βουλής είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την κίνηση αυτή.

Οσοι διαφώνησαν με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε αυτή την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή σε ένα είδος Εξεταστικής.

Προστέθηκε, παραλλήλως, από τους ίδιους πως εάν προκύψουν νέα στοιχεία για την υπόθεση, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή