Γραμμές άμυνας από Μαξίμου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμφωνίας για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, καθώς η κυβέρνηση αναμένει την εξέλιξη της σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιθανότατα αναζητεί «σωσίβιο» σε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν διαφαίνεται, ωστόσο, κυβερνητική πρόθεση να κινηθεί στην κατεύθυνση ακύρωσης της συμφωνίας με δική της πρωτοβουλία, παρά την πίεση που ασκείται από κυβερνητικούς βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, η πώληση πυρομαχικών δεν θα μπορούσε παρά να αφορά χώρες που εμπλέκονται σε κάποια εμπόλεμη σύρραξη και η εναλλακτική για την Ελλάδα θα ήταν να κρατήσει τα εν λόγω πυρομαχικά μέχρι αυτά να καταστούν ακατάλληλα προς χρήση και να απολέσει το αντίτιμο της πώλησής τους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς εντός του Κοινοβουλίου οι ανεπίσημες διεργασίες, καθώς και οι πολιτικές αναταράξεις, με επίκεντρο ακριβώς την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Χθες, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη Βουλή, για την υποστήριξη τροπολογίας αρμοδιότητάς του σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι κ. Ν. Ξυδάκης και Ν. Φίλης, συζητώντας με τον κ. Καμμένο στο καφενείο, έθεσαν εκ νέου ως αίτημα το ζήτημα της ματαίωσης της προαναφερθείσας πώλησης, η οποία αξιοσημείωτο είναι πως δεν αφορά μόνο τα 300.000 βλήματα, αλλά και βόμβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος φάνηκε να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε κάποια άτυπη μεν, πλην όμως δέσμευση προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι οι σχετικές συμφωνίες θα ακυρωθούν. Ετσι, το «καυτό» θέμα παραπέμπεται για οργανωμένη συζήτηση και πάλι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος

Λίγη ώρα αργότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας αυτήν τη φορά και στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος σε νέα παρέμβασή του επέμεινε στο επίμαχο ζήτημα και, επανακαταθέτοντας έγγραφο που παλαιότερα είχε εμφανίσει ο υπουργός Αμυνας, επανεξέφρασε την εκτίμηση πως στο σύνολό τους τα μέλη του ΚΥΣΕΑ γνώριζαν την ύπαρξη και τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου κατά τη σύναψη και υπογραφή της «διακρατικής συμφωνίας», καθώς εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για την εισήγηση του κ. Καμμένου στο ΚΥΣΕΑ στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και το επισυναπτόμενο σε εκείνη την εισήγηση σχέδιο της συμφωνίας.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Γ. Κουμουτσάκος από την αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλαν τον υβριστικό –όπως τον χαρακτήρισαν– τρόπο με τον οποίο δι’ ανακοινώσεων τους αντιμετωπίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαφοροποιήσεις για το Ινστιτούτο

Ακόμα ένα ενδοκυβερνητικό «αγκάθι» έκανε χθες την εμφάνισή του στη Βουλή, αυτήν τη φορά στην Ολομέλεια και με αφορμή την τελική συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, που έχει έδρα τη Βενετία. Ορισμένες από τις βασικές ενστάσεις επί ρυθμίσεων του νομοθετήματος, που είχαν εκφράσει από τις συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών κιόλας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι δεν έγιναν αποδεκτές από το επισπεύδον υπουργείο και δεν υπήρξαν κατ’ επέκταση αλλαγές στην κατεύθυνση που ζητήθηκε, με αποτέλεσμα η δυσφορία να είναι εμφανής στις τοποθετήσεις αρκετών – μεταξύ των οποίων οι Ν. Ξυδάκης, Ν. Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Φωτεινή Βάκη.

«Με λίγα πράγματα από αυτά που με πολύ ειρηνικό πνεύμα κατέθεσαν όλες οι παρατάξεις εδώ, αν προχωρήσει ο υπουργός, νομίζω ότι θα είμαστε σε μια τελική μορφή του νομοθετήματος, για την οποία τουλάχιστον θα αισθανόμαστε ασφαλείς ενώπιον της παραληφθείσης παραδόσεως και ενώπιον των επερχομένων γενεών επιστημόνων και λογίων. Ελπίζω ο κύριος υπουργός να τα ακούει, να τα σημειώνει πολύ προσεκτικά και να κλείσουμε πολύ καλύτερα από ό,τι αρχίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης (ο κ. Κοτζιάς είναι σε επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό), ωστόσο, δεν προχώρησε στις ζητηθείσες αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή