Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρώπη, με έμφαση στην ενιαία αντιμετώπιση των υφιστάμενων και αναδυόμενων προκλήσεων, ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε εκδήλωση του Wilson Center. Στην εκδήλωση, όπου ήταν παρών και ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος, ετέθη μια σειρά από ζητήματα που αφορούν και τη χώρα μας, όπως η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη μέσα από πολυμερισμό των πηγών και των οδών τροφοδοσίας, οι σχέσεις με την Τουρκία, η αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Τίλερσον μίλησε για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον σε μια ισχυρή σχέση με την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς αναδυόμενες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, η πυρηνική απειλή. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, παραμένει ο καλύτερος μηχανισμός που διαθέτουμε για τον περιορισμό επιθέσεων. Αναφερόμενος στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ολοκλήρωση του IGB, του αγωγού που διασυνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Μίλησε, επίσης, για εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια, απέναντι στην οποία οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποκατάσταση της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια αντικατοπτρίζεται και σε δήλωση της συμβούλου του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μόλι Μοντγκόμερι, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια για ένα μέλλον ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Τίλερσον αναγνώρισε ότι εξαιτίας της γεωγραφικής εγγύτητας και των πολιτισμικών καταβολών δεν μπορεί να αγνοήσει το Ιράν. «Ζητάμε, ωστόσο, από την Τουρκία, ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να θέσει ως προτεραιότητα την κοινή άμυνα με τους νατοϊκούς συμμάχους. Το Ιράν και η Ρωσία δεν μπορούν να προσφέρουν στον τουρκικό λαό τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που συνεπάγεται η συμμετοχή στη Δύση», υπογράμμισε. Για τις μεταναστευτικές ροές είπε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι ξεκάθαρες σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία, που ήρθαν αντιμέτωπες με την αποσταθεροποιητική επίδραση των κυμάτων παράτυπης μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή