Η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ για το εμπάργκο στη Σ. Αραβία

Η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ για το εμπάργκο στη Σ. Αραβία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση επικράτησε όσον αφορά την στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο επίμαχο άρθρο για την Σ. Αραβία.  Αφορμή στάθηκε μία αναφορά του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου για την ηγεσία του νέου φορέα Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος σε ανακοίνωση του που αφορά στο σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά τόσο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν στα όρια του πολιτικού παραλογισμού. Ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος επιχειρηματολόγησαν με θέρμη υπέρ της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο. Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση της παραγράφου για το εμπάργκο, παρόλο που τις τελευταίες μέρες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρωτοστατεί κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας».

Τι συνέβη – Η διαφοροποίηση του ΕΛΚ 

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας τις αναφορές και την σύγχυση που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα, ανέφεραν πως στη σημερινή ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται δύο φορές η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η πραγματικότητα είναι πως η ομάδα του ΕΛΚ αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να μην δεχτεί να υπάρξει δεύτερη αναφορά σε εμπάργκο κατά της Σαουδικής Αραβίας που υπήρχε σε μία από τις παραγράφους του  ψηφίσματος καθώς αξιολόγησε πως η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ λεπτή και μία περαιτέρω αναφορά κρίθηκε υπερβολική. Άλλωστε όπως τόνισε στην «Κ» και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννης οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως «η τωρινή ψηφοφορία δεν είναι μία διαδικασία που έχει σχέση με την Ελλάδα», αλλά το θέμα απασχολεί το κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2016.

 
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
 
Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ενώ το κοινό ψήφισμα για την κατάσταση στην Υεμένη, ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, «στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (στο δεύτερο κομμάτι της -15/2)», με την οποία, όπως ισχυρίζεται η Κουμουνδούρου, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ουσιαστικά την ανάληψη πρωτοβουλίας για εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης ψήφισαν κατά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας».

 
«Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή