Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: Μετριοπαθής και η αντιπολίτευση στο θέμα της ονομασίας

Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: Μετριοπαθής και η αντιπολίτευση στο θέμα της ονομασίας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε την Παρασκευή ότι και το κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE φαίνεται ότι έχει μετριάσει την στάση του σε σχέση με τη χρόνια διαμάχη με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε τοπικό περιοδικό των Σκοπίων ο Ζάεβ, δήλωσε ότι βάσει των συζητήσεων στο κοινοβούλιο με τους αντιπροσώπους του κόμματος της αντιπολίτευσης, «μπορώ να πω ότι είμαστε γενικά ευχααριστημένοι με την στάση του σχετικά με την ονομασία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να σχηματίσει μια διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, στην οποία μάλιστα θα συμμετέχει και ο έμπειρος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, Vasko Naumovski.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της γειτονικής χώρας.

«Δεν φοβάμαι να χάσω την εξουσία, αν αυτό είναι το τίμημα της χώρας να προβεί σε γενναίες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Χαμηλούς τόνους κράτησε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενόψει των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων στις Βρυξέλλες.

Η ΠΓΔΜ δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με «κόκκινες γραμμές» αλλά προτιμά «τα πράσινα φώτα», διαμήνυσε ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε ότι «κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών» χωρίς νικητές και ηττημένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή