Υπό διπλή πίεση το Μαξίμου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στην Αθήνα η κυβέρνηση δέχεται βολές για την κοινωνική ευαισθησία της – με επίκεντρο την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στο επίκεντρο της παρέμβασής του στο δείπνο των Ευρωσοσιαλιστών, στη Λισσαβώνα, μία δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης.

Για την κυβέρνηση το θέμα των πλειστηριασμών και οι αρνητικοί συνειρμοί που συνοδεύουν οποιαδήποτε αναφορά σε απελευθέρωσή τους, εξελίσσεται σε μεγάλο «πονοκέφαλο». Πολύ περισσότερο, δε, που οι αναφορές σε δέσμευση για προστασία της «λαϊκής κατοικίας μέχρι τις 300.000 ευρώ» είναι στα λόγια, χωρίς να υπάρχει –για την ώρα τουλάχιστον– πρόθεση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε μεγάλο μέτωπο με τους δανειστές, τη στιγμή που η κυβέρνηση καίγεται για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, είναι σαφές ότι πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί η ολόπλευρη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Από τη μια η Ν.Δ. και η ΔΗΣΥ, ως «κυβερνητικά» κόμματα προτάσσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και πιέζουν αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει σχετικά, αντίθετα αφήνει εκτεθειμένους τους δανειολήπτες. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πιέζεται εκ των αριστερών της. Τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αξιοποιούν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών για να διεμβολίσουν το αριστερό ακροατήριο και να αναζωπυρώσουν το αντιμνημονιακό μέτωπο, προσδοκώντας σε προσεταιρισμό ψηφοφόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού καλούνται «όσοι φέρουν την ταυτότητα της Αριστεράς και ομνύουν στην ταξική πάλη, υπερασπιζόμενοι τους αδύναμους, να σταματήσουν να προστατεύουν τους δυνατούς και τα λαμόγια της οικονομικής ελίτ». Αναφορές, πάντως, που περισσότερο πιθανό είναι να εξοργίσουν παρά να κατευνάσουν τους παλαιούς συνοδοιπόρους.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών στη Λισσαβώνα, το πλαίσιο της παρέμβασής του οικοδομήθηκε στον άξονα της ατζέντας για εισαγωγή νέων πολιτικών και εργαλείων, που θα οδηγήσουν στην κοινωνική και οικονομική σύγκλιση της Ευρωζώνης και θα προάγουν τη δημοκρατική λογοδοσία των θεσμών της. Και στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός σταθερά υποστηρίζει την κατάρτιση ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, τη δημοκρατική λογοδοσία του ESM, την αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα με άξονα τη σταδιακή σύγκλιση των κατώτατων μισθών στο 60% του ενδιάμεσου σε κάθε κράτος-μέλος, την προστασία εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη φορολογική εναρμόνιση όσον αφορά τον φόρο επιχειρήσεων ώστε να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός εντός της Ευρωζώνης και, τέλος, έναν κοινό δημοσιονομικό χώρο, που θα διευκολύνει την αντιμετώπιση κρίσεων.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια

Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ξεκινά, ύστερα από εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου. Η έρευνα θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση, καθώς ο εισαγγελέας θα αναζητήσει ενδεχόμενες παράνομες πράξεις και των αστυνομικών, αλλά και των διαμαρτυρόμενων για τους πλειστηριασμούς.

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τίθενται, επίσης, όσα ισχυρίζεται στην αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στη μήνυση της ΛΑΕ, που στρέφεται κατά των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής της αστυνομίας, αναφέρεται ότι λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών.

Την άποψη ότι οι αστυνομικοί ήταν αμυνόμενοι και ότι δέχθηκαν χημική σκόνη από πυροσβεστήρες στη διάρκεια των επεισοδίων εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι κακώς έπεσαν τα χημικά σε κλειστό χώρο και προανήγγειλε έρευνα για το περιστατικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή