Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν δεν θα παρουσιάσει ακόμη νέα πρόταση μετεγκατάστασης προσφύγων

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν δεν θα παρουσιάσει ακόμη νέα πρόταση μετεγκατάστασης προσφύγων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν Θα υπάρξει καμία νέα πρόταση για τον τρόπο που διεξάγονται οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων, τουλάχιστον προς το παρόν, διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική της σχετικά με τις μεταφορές επιστροφής προσφύγων στην Ιταλία και την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου και δεν θεωρεί σκόπιμο, στην παρούσα φάση, να παρουσιάσει νέα πρόταση μετεγκατάστασης», διευκρίνισε απαντώντας σε κοινή ερώτηση 64 ευρωβουλευτών από 6 πολιτικών ομάδων, μεταξύ αυτών και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να μετεγκατασταθούν, το συντομότερο δυνατό, όλοι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι που βρίσκονταν στην Ιταλία και την Ελλάδα την 26η Σεπτεμβρίου 2017", σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: "Η Επιτροπή δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε ad hoc μέτρα. Η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου αποτελεί τη μοναδική λύση διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επείγει η επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση πολιτικής συμφωνίας στο θέμα αυτό. Ωστόσο, η Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ότι η μεταναστευτική πίεση στην Ιταλία και την Ελλάδα παραμένει υψηλή, έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη-μέλη που συνεχίζουν τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία πέραν των ισχυόντων προγραμμάτων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν κάνει ούτε μία μετεγκατάσταση προσφύγων από την έναρξη του προγράμματος, ενώ η Τσεχία δεν έχει κάνει καμιά μετεγκατάσταση για περισσότερο από ένα χρόνο, από την Ιταλία ή την Ελλάδα. Εναντίον και των τριών αυτών χωρών η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία για παραβατική συμπεριφορά.

Οι 64 ευρωβουλευτές ζητούσαν να πληροφορηθούν αν προτίθεται η Επιτροπή να αναθεωρήσει το σύστημα του Δουβλίνου σχετικά με τις επιστροφές στην Ιταλία και στην Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στο χαρακτήρα αλληλεγγύης των μετεγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή