ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Το 2018 θα είναι έτος ανάκαμψης αλλά και σκληρής δουλειάς

dragasakis-to-2018-tha-einai-etos-anakampsis-alla-kai-skliris-doyleias-2221382

Το 2018 θα είναι έτος ανάκαμψης, αύξησης της απασχόλησης και απεμπλοκής από την επιτροπεία, αλλά και σκληρής δουλειάς για το έγκαιρο κλείσιμο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων και τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δημιουργούνται κάθε χρόνο 100.000 θέσεις εργασίας, τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται, η τρίτη αξιολόγηση κλείνει, ενώ για την έξοδο στις αγορές, είπε ότι η πρώτη έξοδος έγινε με επιτυχία και πιο σημαντικό είναι, ότι η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα, έδειξε ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται ήδη το κράτος μας, αν και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης δεν είναι στο σημείο που θέλαμε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2018, αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, ότι η γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση δημιουργούν προβλήματα. Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε, ότι η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κακής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ούτε ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούσε άψογα και μάλλον ήταν συστημικό το πρόβλημα, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:

«Πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση με μια επιχειρηματικότητα που βγάζει τα κέρδη της στο εξωτερικό, που δεν επενδύει στην κατάρτιση, στην έρευνα και στην τεχνολογία; Δεν θέλω να αντιστρέψω τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Φέσσας, διότι και υπερφορολόγηση υπάρχει, αλλά κυρίως η Ελλάδα χρεοκόπησε διότι υπήρχε σημαντική υποφορολόγηση. Άρα, σήμερα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα στην ολότητά του, οπότε προωθούμε, με τη συνεργασία όλων, ένα νέο υπόδειγμα για την ελληνική παραγωγή, με περιφερειακή εξειδίκευση.

Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Δηλαδή, να μπορεί η κοινωνία να κάνει σχέδια και να τα υλοποιεί συντονισμένα χωρίς επιτροπεία. Η κληρονομιά του παρελθόντος είναι βαριά, αλλά η χώρα χρειάζεται μετασχηματισμό και αναζωογόνηση με όρους καινοτομίας, νέας επιχειρηματικής ηθικής και η κυβέρνηση στοχεύει στον μετασχηματισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων».

Ο κ. Δραγασάκης συνέχισε λέγοντας ότι αν σήμερα είμαστε μπροστά σε θετικές προοπτικές, αυτό έγινε διότι αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε πιο σκληρές περικοπές, ενώ πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση της πορείας της ανάπτυξης είναι σημαντικότερη από την ίδια την ανάπτυξη.

Επίσης ανέφερε, ότι σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιείται ένα σχέδιο για τη ριζική αλλαγή της αδειοδότησης και της εποπτείας των αγορών και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις να υπάρχει μία αδειοδοτούσα αρχή.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)