Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Ο 50χρονος Σεντένο, είχε την στήριξη των υπουργών Oικονομικών που ανήκουν στην Σοσιαλιστική ομάδα.

Στον δεύτερο γύρο, όταν η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα σε εκείνον και τον Λουξεμβούργιο υπουργό Οικονομικών κ. Γκραμένια, η ομάδα των κεντροδεξιών υπουργών αποφάσισε να υποστηρίξει τον Πορτογάλο υπουργό.

Εκτός από την εκλογή του νέου πρόεδρου του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών. Παρόλο που η συζήτηση ήταν σύντομη και o Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε νωρίτερα για μία «εξαιρετική» ολοκλήρωση της συμφωνίας που έγινε μέσα στα χρονικά πλαίσια, οι υπουργοί οικονομικών της Σλοβακίας, Ισπανίας και Ιταλίας εξέφρασαν την απογοήτευση αλλά και τον εκνευρισμό τους για την ποινική δίωξη των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν να αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη.

Οσο για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, εκτός του ότι προέρχεται από μία χώρα του Νότου και μάλιστα από χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, είναι απόφοιτος Οικονομικών του Harvard. Κατάφερε να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας, κατάφερε, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors.

O Mάριο Σεντένο γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Ολχάου της Πορτογαλίας. Σπούδασε Οικονομικά, αρχικά στο πανεπιστήμιο ISEG της Λισαβόνας αργότερα δε απέκτησε δύο μεταπτυχιακά, το πρώτο στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το ίδιο πανεπιστήμιο και το δεύτερο στα Οικονομικά από το Χάρβαρντ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Ορκίστηκε υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας το Νοέμβριο του 2015 ενώ έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Θεωρείται ειδικός στα ζητήματα της αγοράς εργασίας, πεδίο στο οποίο επικεντρώνεται και η πλειονότητα των επιστημονικών του δημοσιεύσεων.

Από αντι-Βαρουφάκης…. Ρονάλντο

Όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση που σχημάτισαν οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές το 2015, ο Μάριο Σεντένο είχε δύο ανησυχίες:

Πρώτον να μην τον συγκρίνουν με τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Και δεύτερον να μην συγχέουν την  ελληνική περίπτωση με αυτή της Πορτογαλίας.

Ο Σεντένο απέρριπτε κάθε τέτοια σύγκριση μιλώντας για ευφάνταστα δημιουργήματα ξένων -εννοώντας πως δεν τον γνωρίζουν πραγματικά- δημοσιογράφων.

«Θα αλλάξουμε σελίδα στο βιβλίο της λιτότητας αλλά με ελεγχόμενο και οικονομικά υπεύθυνο τρόπο. Προτείνουμε μια ρήξη με τις πολιτικές αυτές αλλά μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», δήλωνε τότε ο Σεντένο ενώ το Politico εκτιμούσε ότι οι απόψεις του μπορεί να προκαλούν σκεπτικισμό στους υπόλοιπους υπουργούς της ευρωζώνης, όχι όμως και το «πολιτισμικό σοκ  που οι ίδιοι απεκόμισαν από την εμπειρία διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Συχνά τον αποκαλούν «φιλελεύθερο» κυρίως για την επιμονή του στην ανάγκη ευελιξίας της αγοράς εργασίας αλλά ο  ίδιος επιμένει να τονίζει τις αριστερές «πολιτιστικές καταβολές» του.

Μάλιστα η επιμονή του στην ανάγκη αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας, συνήθως εξοργίζει τους κυβερνητικούς εταίρους των Σοσιαλιστών: «Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας», έχει δηλώσει πολλάκις ο Σεντένο.

Τον περασμένο Μάιο ο -συνήθως φειδωλός σε κομπλιμέντα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- τον βάφτισε «Ρονάλντο του Ecofin» , αποδίδοντάς του τα εύσημα για  τον επιτυχή συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας και ρυθμών ανάπτυξης.

Και πράγματι, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τα πορτογαλικά στατιστικά συνιστούν ένα μικρό θαύμα.

Το έλλειμμα της χώρας είναι το χαμηλότερο στα τελευταία 43 χρόνια της χώρας, η ανάπτυξη τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο Σεντένο, γιος ενός τραπεζικού και μιας ταχυδρομικής υπαλλήλου, λατρεύει το ράγκμπι και τη μαγειρική ενώ συνηθίζει να λέει πως ό,τι τον καθορίζει είναι «η οικογένειά μου και η Μπενφίκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή