Πολλαπλές διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλαπλές διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν αποδεικνύεται ικανή για να σταματήσει τους προβληματισμούς και τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο τέως υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έσπευσε να στηλιτεύσει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δίνοντάς του… συγχαρητήρια. Οπως είπε, είναι επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών, καθώς «όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους». Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, ο κ. Φίλης τόνισε (Κανάλι της Βουλής) την ανάγκη αλλαγής πολιτικών, καθώς, όπως είπε, η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πρέπει να έχει και θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και όχι μόνο μέτρα, ασκώντας έμμεση κριτική στην πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων.

Οπως όλα δείχνουν, το θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε νέο πεδίο τριβής, καθώς μάλιστα το συγκεκριμένο ζήτημα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της διαφορετικής πολιτικής πρότασης που φιλοδοξούσε να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015, όταν το σημερινό κυβερνών κόμμα είχε στραφεί με κάθε τρόπο κατά του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο κ. Φίλης είπε μεν ότι «η συμφωνία για τη ΔΕΗ επιβάλλεται, δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση», προσέθεσε, ωστόσο, ότι «θέλω να έχω μια ενημέρωση στο θέμα της ΔΕΗ, θέλω να είμαι επιφυλακτικός, γιατί δεν είναι στενά πολιτικό, άπτεται πολλών παραγόντων».

Πλειστηριασμοί

Ο τέως υπουργός επανήλθε στο θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας πρώτης κατοικίας, ζητώντας να παραταθεί και μετά το τέλος του χρόνου το καθεστώς προστασίας για ποσά μέχρι 140.000 ευρώ, αλλά και να προβλεφθεί δυνατότητα του δανειολήπτη την ώρα του πλειστηριασμού να πάρει ο ίδιος το σπίτι του με το τελευταίο τίμημα.

Χαμηλά τον πήχυ, όσον αφορά τις προσδοκίες που διαμορφώνονται γύρω από το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, πάντως, αναγνώρισε (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») ότι σε ψυχολογικό επίπεδο εξασφαλίζεται κλίμα ηρεμίας για να προχωρήσει η κυβέρνηση, με βάση και τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών φρόντισε να τονίσει το ορόσημο της επόμενης αξιολόγησης, όπου, όπως τόνισε, «θα μπουν διάφορα θέματα, όπως οι εκτιμήσεις των θεσμών και του ΔΝΤ –εφόσον παραμένει με αυτή τη σχέση στο πρόγραμμα– για το θέμα της επίτευξης των στόχων, όπως του πρωτογενούς πλεονάσματος». Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό «είναι το πιο κρίσιμο σημείο και η δυσκολία που είναι μπροστά μας».

Χαμηλούς τόνους υιοθέτησε και για το μεταμνημονιακό τοπίο, σε αντίθεση με το θριαμβευτικό κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση. «Είναι αφέλεια να περιμένουμε ότι τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε ξαφνικά σε άλλη χώρα, με άλλες συνθήκες. Υπάρχουν δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι επιβεβλημένο να τεθεί ξανά το θέμα αυτών των δεσμεύσεων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πέντε έτη, καθώς είναι κάτι που μπορεί να μας γυρίσει πίσω», δήλωσε. Χαρακτήρισε, πάντως, «αντιπολιτευτικές κορώνες» τα όσα λέγονται περί τέταρτου μνημονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή