Σ. Αραβία: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής την Παρασκευή

Σ. Αραβία: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής την Παρασκευή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να γραφεί η νέα επόμενη –σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- σελίδα στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία: πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, στην οποία θα προσέλθει να μιλήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι μάλιστα μέλη της προαναφερθείσας Επιτροπής όπως οι Ν. Φίλης και Γ.Κυρίτσης, υπό το βάρος του προφανούς πολιτικού κόστους, και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, ζήτησαν και δημοσίως να ακυρωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη Σαουδική Αραβία. Επικαλούνται δε, και την νέα πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων προς το Ριάντ, εξαιτίας της εμπλοκής του στον πόλεμο της Υεμένης. Εκτιμάται ότι πρόθεση των εν λόγω βουλευτών είναι να κταθέσουν το ίδιο αίτημα πλέον και στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Εν τω μεταξύ, την πρόσκληση τόσο του κ. Καμμένου, όσω και του αναπληρωτή ΥΕΘΑ Δημ.Βίτσα και του υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά στη Βουλή και ειδικότερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητεί η Νέα Δημοκρατία. Σχετικό αίτημα υπέβαλε νωρίτερα σήμερα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Ι. Τραγάκης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να συζητηθεί εάν το συγκεκριμένο αίτημα είναι «νόμιμο» ή «εύλογο» και «όχι καταχρηστικό». Ο κ. Τραγάκης σημείωσε ότι ο προσδιορισμός συνεδρίασης για μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει –και να οριστεί από σήμερα κιόλας- την ερχόμενη εβδομάδα.

Τότε, καταγράφηκαν άμεσες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: ειδικότερα και προκειμένου, προφανώς, να μετατεθεί η σχετική ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον, επικαλέστηκαν κατ’ αρχήν το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός στην Ολομέλεια, οπότε θα είναι προβληματικό να συνεδριάσει και η Επιτροπή Θεσμών. Οταν ο κ. Τραγάκης, μνημονεύοντας και το τί συνέβη προ έτους, είπε ότι το πιθανότερο είναι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας για τον Προϋπολογισμό να διεξαχθούν απογεύματα, οπότε θα υπάρχει χρονική ευχέρεια για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών ενδεχομένως και το πρωί της Τρίτης. Ως απάντηση σε αυτό, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ηγέρθη δεύτερο επιχείρημα: «Πολλοί από εμάς είναι μέλη και της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, η οποία βάσει προγραμματισμού θα συνεχίσει τις εργασίες της τα πρωινά της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε θα είναι προβληματική η σύγκληση και της Θεσμών, αφού δεν θα μπορούμε να παριστάμεθα και στις δύο ταυτόχρονα.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεσμεύθηκε να εξετάσει όλες τις παραμέτρους, πριν ληφθεί η σχετική με τον προσδιορισμό ημερομηνίας σύγκλησης της ζητηθείσας συνεδρίασης, αν και υπό το φως της είδησης για την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, φαίνεται ότι το θέμα θα παραπεμφθεί για αρκετά αργότερα, πιθανώς και με το νέο έτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή