ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Να λύσει τη σιωπή του ο κ. Κοτζιάς

koymoytsakos-na-lysei-ti-siopi-toy-o-k-kotzias-2221593

Να  λύσει τη σιωπή του και να δώσει εξηγήσεις για τη διακρατική συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ  Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Σε δήλωσή του ο  κ. Κουμουτσάκος υτποστηρίζει ότι αποδεικνύεται πως ο κ. Κοτζιάς γνώριζε όλες τις σημαντικές πτυχές της «σκοτεινής αυτής υπόθεσης που έχει βλάψει τη χώρα» ενώ του προσάπτει ότι δεν αντέδρασε στην «πρωτοφανή απαξίωση του διπλωματικού προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ. Τον καλεί δε μέσω της ερώτησης να εξηγήσει γιατί συναίνεσε στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ενώ γνώριζε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε αυστηρά διακρατική συμφωνία για 100.000 βλήματα.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

"Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά
Θέμα: Εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών στην πώληση ελληνικού στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία.

Η υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία – με εμπλοκή μεσάζοντος – έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το δημόσιο διάλογο και την κοινή γνώμη. Είναι σαφές ότι στην υπόθεση υπάρχει θεσμική ανάμειξη και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς όλη η κρίσιμη αλληλογραφία εκ των πραγμάτων έχει τεθεί σε γνώση του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ως μέλος του ΚΥΣΕΑ έχει συμφωνήσει στις σχετικές αποφάσεις πώλησης υλικού μέσω της εταιρείας “Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ” του μεσάζοντος Βασιλείου Παπαδόπουλο.

Πέραν όμως αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών ελέγχεται και ως προς την στάση του έναντι των δημοσίων λειτουργών οι οποίοι, ενώ δεν προκύπτει έως τώρα ότι άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, παρ’ολα αυτά έχουν διασυρθεί δημοσίως από τον Υπουργό Άμυνας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χωρίς την παραμικρή αντίδραση του πολιτικού τους προϊσταμένου, Υπουργού Εξωτερικών.

Τέλος, η υπόθεση αυτή έχει προσλάβει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις διότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία, τη διεθνή εικόνα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας καθώς και στο ηθικό και στην εν γενεί λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την εξωτερική πολιτική της χώρας περίοδο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:

1. Γιατί συναίνεσε στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ενώ γνώριζε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε αυστηρά διακρατική συμφωνία για 100.000 βλήματα; Τηρήθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για την εξουσιοδότηση των προσώπων που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία στις 13 Ιουνίου 2017;
2. Γιατί δεν αντέδρασε στη δημόσια σπίλωση των υπολήψεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών υπαλλήλων από πλευράς του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα; Συμφωνεί και υιοθετεί τις τοποθετήσεις τους εν προκειμένω;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουμουτσάκος Γεώργιος