Αλλαγή σελίδας βλέπει ο Τσίπρας

Αλλαγή σελίδας βλέπει ο Τσίπρας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ώρα της ελληνικής οικονομίας έφτασε»: με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, να στείλει θετικό μήνυμα ότι η χώρα και η οικονομία έχουν εισέλθει σε φάση οριστικής ανάκαμψης, «ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα», όπως τόνισε. Ως βασικό στοιχείο για αυτήν τη διαπίστωση ανέφερε το γεγονός ότι η οικονομία παρουσιάζει για πρώτη φορά από το 2006 ανάπτυξη για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Μίλησε, επίσης, για τη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες, χαρακτήρισε «ιστορική προσαρμογή στα ευρωπαϊκά χρονικά» όσα έχουν γίνει στο δημοσιονομικό σκέλος της οικονομίας και προσδιόρισε το 2018 ως «έτος-καμπή». Και αυτό γιατί τον επόμενο Αύγουστο η χώρα θα αφήσει πίσω τα μνημόνια και, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα εισέλθει στην επόμενη ημέρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και με πίστη στις δυνάμεις της.

Ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε στην ομιλία του εκτενή αναφορά στη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας ότι αυτό από μόνο του έχει δημιουργήσει ήδη ένα διαφορετικό κλίμα, το οποίο, όπως προσέθεσε, αποτυπώθηκε χθες στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν στο 4,81%, την καλύτερη επίδοση από τις 8 Οκτωβρίου 2009. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «κοσμογονική αλλαγή» και δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση και σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης, που, όπως είπε, επιμένουν στην άρνηση και στην καταστροφολογία «που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, για την task force με επικεφαλής τον ίδιο και αντικείμενο την ταχεία επίλυση προβλημάτων, για τον ανασχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων, για το σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα, για την ανάγκη στροφής σε νέες μορφές ανάπτυξης, που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Οπως είπε, όμως, η εικόνα δεν είναι ιδανική και υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα και δυσκολίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην υψηλή φορολόγηση, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη πολιτική απόφαση υπό την πίεση των δανειστών, για να προσθέσει ότι «αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες» και ότι «η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση να μη μένουν στο παρελθόν και να δουν τη μεγάλη εικόνα, καθώς, όπως προσέθεσε, «τα δεδομένα μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε αλλά όχι να εφησυχάζουμε». Και επανέλαβε το προσκλητήριο για συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται. Οπως είπε, ανάλογο αίτημα επαναλαμβάνει σταθερά την τελευταία τριετία και «σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια, ξέρετε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση εγκαινίασε διαύλους επικοινωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ήταν ανοικτή να συζητήσει προτάσεις και να ανταλλάξει απόψεις για το καλό της ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. «Αυτό θα κάνουμε και τώρα που οι θυσίες έπιασαν τόπο», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή