Ξανά, πριν από τα Χριστούγεννα, η τροπολογία για την κήρυξη απεργιών

Ξανά, πριν από τα Χριστούγεννα, η τροπολογία για την κήρυξη απεργιών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απροσδιόριστο χρόνο, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέει η προκαθορισμένη με τους θεσμούς προθεσμία για νομοθέτηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, πρόκειται να επανακατατεθεί από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η τροπολογία που αποσύρθηκε χθες και αφορά, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τη δυνατότητα κήρυξης απεργιών. Σε μια εξέλιξη που δείχνει την πίεση και τη δυσκολία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περάσει στην υλοποίηση των όσων τάχιστα έσπευσε να συμφωνήσει προκειμένου να διατηρήσει εντός τροχιάς τον σχεδιασμό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από τα μνημόνια, η τροπολογία αποσύρθηκε από τη Βουλή λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεσή της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η τροπολογία αποσύρθηκε για διαδικαστικούς λόγους και προκειμένου να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αναμένεται να έλθει στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα πολυνομοσχέδιο με μια σειρά από προαπαιτούμενα και εκεί θα ενταχθεί και η συγκεκριμένη τροπολογία. Η κυβέρνηση με την απόσυρση της τροπολογίας έχασε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το οποίο επιχείρησε προκειμένου να μειώσει τον αντίκτυπο σε αντιδράσεις και διαδηλώσεις που ήταν δεδομένο ότι θα πυροδοτούσε το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσυρση ήλθε και ως αποτέλεσμα λανθασμένου χειρισμού της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, που συναίνεσε στην κατάθεση της τροπολογίας προχθές, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι χθες, οπότε και θα ψηφιζόταν η τροπολογία, επρόκειτο να απουσιάζουν από τη Βουλή περί τα 20 κυβερνητικά στελέχη που μετέβησαν στην Κέρκυρα για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η απόσυρση αποφασίσθηκε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όταν κατέστη σαφές ότι το ΚΚΕ, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία, αποφάσισε να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να υποστηρίξει ένα δύσκολο νομοθέτημα με σχεδόν τα μισά μέλη της απόντα, κάτι που προκάλεσε δυσφορία από πλευράς των βουλευτών της, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται να απειλούσαν με καταψήφιση.

Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ομαλοποίηση του κλίματος εντός της κυβέρνησης και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει φορτιστεί σημαντικά όλο το προηγούμενο διάστημα με αιχμές τα ζητήματα των πλειστηριασμών, της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Καθώς η πίεση από τα επιμέρους θέματα αθροίζεται, δεν είναι τυχαία η επιλογή να αποδοκιμαστεί χθες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, η σταθερή το τελευταίο διάστημα διαφοροποίηση του τέως υπουργού Ν. Φίλη. Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Φίλη για τους πλειστηριασμούς, τόνισε ότι ο τέως υπουργός γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο διότι και ο ίδιος το ψήφισε, ενώ χαρακτήρισε αυθαίρετο τον αριθμό 40.000 κατοικιών, στον οποίο ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, σε σχέση με τις επιφυλάξεις Φίλη για το ύψος των συμφωνηθέντων πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του 3,5% για πέντε έτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο τέως υπουργός κρούει σε ανοικτές θύρες, διότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό της για το θέμα αυτό.

Οι κακοφωνίες, βεβαίως, όσον αφορά τις δύσκολες ρυθμίσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, συνεχίζονται. Ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσας, χαρακτήρισε χθες (ρ/σ Θέμα) «ξεπούλημα» τη συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη στιγμή που κεντρικά η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ της συμφωνίας με το σκεπτικό ότι είναι πολύ καλύτερη από το σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ. Παράλληλα, βουλευτές και κομματικά στελέχη τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων για τους πλειστηριασμούς, κάνοντας ωστόσο διάκριση ανάμεσα σε ακίνητα μεγάλης αξίας και μικρά διαμερίσματα, όμως η υποστήριξη στις κινητοποιήσεις προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσον πείθονται από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «η λαϊκή κατοικία προστατεύεται επαρκώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή