Τσίπρας: Σημαντικό το μήνυμα για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Τσίπρας: Σημαντικό το μήνυμα για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενδεχόμενη αποστολή του μηνύματος της επανέναρξης του διαλόγου και των συνομιλιών στο Κυπριακό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο. Αυτό το μήνυμα στέλνει δια μέσου του Πρακτορείου Ανατολίας της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο Κυπριακό με τα εξής λόγια: «Είναι η σημαντική η αποστολή ενός μηνύματος για στήριξη της επανέναρξης των συνομιλιών για την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν θα είναι έτοιμες οι δυο κοινότητες». Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας προσθέτει το εξής: «Οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν με έναν τρόπο που θα εγγυάται την επιτυχία».

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Πρακτορείο Ανατολίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. Ο ίδιος ανάφερε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πρέπει να είναι θάλασσες συνεργασίας και ειρήνης. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρεται στον κίνδυνο για ατυχήματα εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών στο Αιγαίο. Για αυτόν τον λόγο, ο ίδιο αναφέρεται στην σημασία της τόνωσης των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα ελληνοτουρκικά. 

Ο κ. Τσίπρας, στα πλαίσια των δηλώσεων του αναφέρεται και στο προσφυγικό ζήτημα. Ο ίδιος υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. σε αυτό το πεδίο. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης επισήμανσης, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει την σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.  Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Τουρκία έχει αποδείξει την προσκόλληση της στην συμφωνία για το προσφυγικό. Ωστόσο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατάσταση παραμένει προβληματική.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπενθυμίζει ότι σε δύσκολες συγκυρίες οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεργάζονται, στέλνει μήνυμα φιλίας και στο ζήτημα των οκτώ πραξικοπηματιών που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ότι δεν καλωσορίζει τους πραξικοπηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή