«Βγαίνει μπροστά» ο Τσίπρας για ΔΕΗ, πλειστηριασμούς

«Βγαίνει μπροστά» ο Τσίπρας για ΔΕΗ, πλειστηριασμούς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Με τις αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς να συνεχίζονται και να παραμένουν ισχυρός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε χθες από την Κέρκυρα να υπερασπιστεί ο ίδιος την κυβερνητική πολιτική. Η πρωθυπουργική παρέμβαση καταδεικνύει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση. Μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και σε συγκεκριμένα μιντιακά συγκροτήματα, που, όπως είπε, έχουν εξαπολύσει «ξέφρενη, λαϊκίστικη, ψευδή εκατό τοις εκατό προπαγάνδα για τους πλειστηριασμούς». Απέφυγε, βεβαίως, να συμπεριλάβει στον σχολιασμό του την κριτική που ασκείται για το συγκεκριμένο θέμα από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δείχνουν να πείθονται από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για «προστασίας της λαϊκής κατοικίας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του ότι «προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ» και, όπως πρόσθεσε, «από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας, ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών». Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, επίσης, της συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, έτερο θέμα που εξελίσσεται σε «αγκάθι», με αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός, πάντως, μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τους πλειστηριασμούς, παραμένει. Ο κ. Φίλης σταθερά επανέρχεται στο αίτημά του για συμπληρωματική νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ζήτησε («Φιλελεύθερος») ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, αλλά και κινητοποίηση εργαζομένων, προκειμένου στην πράξη να καταργηθούν οι ρυθμίσεις για τις απεργίες που η κυβέρνηση προωθεί. Επιφυλάξεις για την πληρότητα στην προστασία πρώτης κατοικίας εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος. Οπως δήλωσε (ΣΚΑΪ), «προσπαθούμε να προστατεύσουμε επαρκώς την πρώτη κατοικία. Σήμερα δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για το τι θα αποφασίσουν να πλειστηριάσουν οι τραπεζίτες από τη θέση που βρίσκονται», ενώ μίλησε για «εκβιασμό από την πλευρά των δανειστών» στο θέμα αυτό.

Από την Κέρκυρα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια. Αναφορικά με αυτό, σε δήλωσή του προς το δίκτυο CNBC, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λανθασμένη την εκτίμηση που είχε η κυβέρνηση ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν κλειδί για την εξασφάλιση πρόσβασης στις αγορές. «Οι εξελίξεις έδειξαν ότι αυτό δεν ήταν προαπαιτούμενο», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας στόχος για εμάς να αποκτήσουμε πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό πριν από το τέλος του προγράμματος οικονομικής στήριξης». Οσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για βελτίωση των υποδομών, για χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγής, ενώ ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και προανήγγειλε ανάλογες αλλαγές και σε άλλες περιοχές της χώρας «όπου οι ακαδημαϊκές συνθήκες είναι ώριμες», όπως δήλωσε.