Ελλάδα – Τουρκία: Βαρύ κλίμα στο «παρά πέντε»

Ελλάδα – Τουρκία: Βαρύ κλίμα στο «παρά πέντε»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνίδια εμπλοκή και βαρύ κλίμα, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στην «Κ», και ειδικά οι αναφορές του σε ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η ενόχληση της Αθήνας εκδηλώθηκε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της συνέντευξης. Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η αιφνίδια αρνητική τροπή στο καλό κλίμα που οικοδομήθηκε έπειτα από κοπιώδεις προσπάθειες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, άφηνε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ματαίωσής της. «Εργαζόμαστε όλοι ώστε η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί», ήταν το σχόλιο ανώτατης διπλωματικής πηγής, που άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και ουσιαστικά επιβεβαίωσε την κρίση που εκδηλώθηκε στο «παρά πέντε». Να αναφερθεί ότι η οριστικοποίηση της επίσκεψης καθυστέρησε χαρακτηριστικά, μετά την αρχική ανακοίνωσή της από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς σε διπλωματικό επίπεδο εξελισσόταν διαβούλευση για να διαμορφωθεί ένα κατά το δυνατόν ήπιο πλαίσιο, που δεν θα προκαλούσε προβληματισμό, αλλά θα λειτουργούσε στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος στη δήλωσή του έκανε αναφορά σε «έντονο προβληματισμό και ερωτήματα» που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει την επίσκεψη ως αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη. «Ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις και στην περιοχή», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για άλλα, όπως οι αναφορές του σε «ομοεθνείς» στη Θράκη, αλλά και οι υποδείξεις για τον τρόπο που η Αθήνα θα έπρεπε να χειριστεί το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, αιφνιδίασαν δυσάρεστα την κυβερνητική ηγεσία, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο. Επιπλέον λειτούργησαν ως έναυσμα για κύκλο εργώδους διαβούλευσης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιδράσει η Αθήνα και ενεργοποίησε και κύκλο διπλωματικών επαφών.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τις επίμαχες δηλώσεις «αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί ο κ. Ερντογάν στις εδώ συνομιλίες του» και εξέφρασε την ανησυχία ότι η επίσκεψη θα χρησιμοποιηθεί «για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, περί επαναχάραξης συνόρων και αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου». Η κ. Γεννηματά έκανε αναφορά σε «προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης» για την επίσκεψη Ερντογάν και κάλεσε την κυβέρνηση και κάθε άλλον παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση επί της ατζέντας που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαδικτυακά προσκλητήρια

Η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στη Θράκη, αύριο, θα σηματοδοτήσει πολλά για τις προοπτικές αποφόρτισης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Αλλωστε, ο προσδιορισμός των λεπτομερειών της επίσκεψης αυτής ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου, Χακάν Τσαβούσογλου, στη Θράκη, οι δηλώσεις του και ο τρόπος που κινήθηκε προκάλεσαν ενόχληση και προβληματισμό στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί προσεκτικά διάφορα διαδικτυακά προσκλητήρια σε κινητοποίηση ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ενώ έχουν διακινηθεί πληροφορίες ακόμα και για έλευση Τούρκων στη Θράκη, προκειμένου να δοθεί η αίσθηση μαζικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης. Στην τουρκική πλευρά έχει διαμηνυθεί με σαφήνεια ότι η επίσκεψη θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βλάψει τις διμερείς σχέσεις αλλά και να μην επιδεινώσει την εικόνα που διαμορφώνεται για την Αγκυρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει όλους όσοι την έχουν υπογράψει», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με φοβικότητα την επίσκεψη στη Θράκη. Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι θα τεθούν στο μικροσκόπιο όσα πει και όσα κάνει ο κ. Ερντογάν εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή