Κριτική Ν.Δ. με επίκεντρο την οικονομία

Κριτική Ν.Δ. με επίκεντρο την οικονομία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «δεν είναι και τόσο σημαντική όσο πιστεύαμε» ήταν μόνο η αφορμή. Η Πειραιώς απλώς τη χρησιμοποίησε για να δώσει συνέχεια στην αποδόμηση της κυβερνητικής γραμμής περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο –και όχι μόνο– και προκειμένου να θυμίσει τα «πέντε ψέματα» του Αλέξη Τσίπρα.

Εκκινώντας από τα περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, η Ν.Δ. θύμισε ότι σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα του Αυγούστου του 2018 σημαίνει «ένα τέταρτο, αχρείαστο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ». Εις επίρρωσιν του επιχειρήματός της, θύμισε την προχθεσινή δήλωση του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος σημείωσε ότι «καθαρή έξοδος δεν είναι η πιο πρόσφορη έκφραση» και παρέπεμψε στην «υβριδική» λύση Επιτροπείας που αναζητείται για την επόμενη μέρα του προγράμματος.

Λίγα 24ωρα αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διενεργεί πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας «χωρίς κανένα όριο», η Ν.Δ. θύμισε ότι δεν υπάρχει «καμιά οριζόντια προστασία για την πρώτη κατοικία». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει η Πειραιώς, σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμό μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Αυτό σημαίνει ότι το ακίνητο κάποιου που δεν έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, μπορεί να πλειστηριαστεί ανεξαρτήτως αξίας.

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρέθηκε και το κοινωνικό μέρισμα και κυρίως το κυβερνητικό αφήγημα που το θέλει να είναι προϊόν της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Προς τούτο, η Πειραιώς παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του κ. Κοστέλο, ο οποίος σημείωσε την Τρίτη ότι τα χρήματα του μερίσματος δεν είναι νέα και προέρχονται «από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών το 2017». «Η κυβέρνηση έκοψε προκαταβολικά κοινωνικές δαπάνες που ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωμένη να δώσει, για να παραπλανήσει τους πολίτες και παρουσιάζοντάς τες ως χριστουγεννιάτικο μποναμά», απεφάνθη η Ν.Δ., θυμίζοντας και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο του 2017 μόλις κατά 1,3%, «επίδοση πολύ χειρότερη από τις αναθεωρημένες προβλέψεις οι οποίες και αυτές βασίζονταν στη συμβολή του τουρισμού». Η Ν.Δ. ανέδειξε ακόμη την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι θα μειώσει τους φόρους και σχολιάζοντας την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για το QE έκανε λόγο για «απόδειξη κραυγαλέας ανακολουθίας». Θύμισε, δε, ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που είχε κάνει «σημαία» την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως προϋπόθεση για επιτυχή έξοδο στις αγορές. «Οσο και να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από τις ευθύνες του, θα πρέπει επιτέλους να εξηγήσει γιατί δεν κατάφερε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποστερώντας από την ελληνική οικονομία τη ρευστότητα που τόσο χρειάζεται για την ανάκαμψή της», σημείωσε η Πειραιώς, η οποία, πάντως, εξακολουθεί να κρατά ψηλά την υπόθεση Καμμένου.

Για την Πειραιώς δεν αρκεί το γεγονός ότι ο ΥΠΕΘΑ υποχρεώνεται να εμφανιστεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οπως έσπευσε να επαναλάβει ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Β. Κικίλιας, «είναι επιβεβλημένο» στη συνεδρίαση να παρίστανται «όλοι όσοι έχουν γνώση των γεγονότων, στρατιωτικοί και διπλωμάτες» και ο μεσάζων Β. Παπαδόπουλος.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Καραμανλή

Συνάντηση μιας ώρας είχαν χθες το πρωί στην Παναγή Κυριακού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ., έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουν οι δύο άνδρες. Οι κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής συζήτησαν για τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου της Ν.Δ. στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, καθώς και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρώην πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί το περασμένο Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη, στο έβδομο και τελευταίο προσυνέδριο του κόμματος, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμφανίσει ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως, έγραψε χθες η «Κ». Παρότι πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι ραντεβού με τον κ. Σαμαρά δεν έχει κλείσει, δεν απέκλειαν να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη μέσα στις επόμενες μέρες. Παρών θα είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν προτίθεται να κάνει παρέμβαση από το βήμα του συνεδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή