Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «σκιές» οι οποίες εντοπίζονται σε σοβαρά κενά ως προς την πλήρη ενημέρωση, με την επίσημη παραδοχή ότι υπήρξαν προβλήματα στη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, καθώς και με την απλή επισήμανση πως ο έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τους Ορκωτούς Λογιστές, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του πολιτικού προσωπικού για το έτος 2016 – δηλαδή χρήσης 2015.

Από τα σοβαρότερα κενά είναι εκείνο το οποίο αφορά στην αρχική μη δημοσιοποίηση όσων παραβίασαν το νόμο: πρόκειται για εννέα υπόχρεους οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αναστασία Χριστοδουλοπούλου «δεν υπέβαλαν Δήλωση, ως όφειλαν.

Για όσους δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση, η Επιτροπή θα διαβιβάσει το σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα για την διάπραξη του αδικήματος της μη υπονολής» προστίθεται χαρακτηριστικά. Τα ονόματα των εννέα δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η επίδοση του ηλεκτρονικού υλικού στους κοινοβουλευτικούς συντάκες έγινε το πρωί από υπηρεσιακούς παράγοντες – υπαλλήλους της Βουλής, χωρίς την παρουσία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου – γεγονός που δεν επέτρεψε την υποβολή ερωτήσεων ουσίας, όπως επί παραδείγματι σχετικά με την περίπτωση των «εννέα».

Με πολύωρη καθυστέρηση, τελικώς, έγινε υπηρεσιακώς γνωστό ότι πρόκειται για πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Γ.Γαλέο, Αρτ. Ματθαιόπουλο, Στ. Μπούκουρα), πρώην βουλευτές της ΝΔ (Ελένη Μακρή, Μαρία Σταυρινούδη, Α. Ψυχάρη), δύο δημάρχους εκείνης της περιόδου (Μετσόβου Κ.Τζαφέα, και Φολεγάνδρου Ελ. Βένιο) και τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Στη γραπτή δήλωσή της, υπό τη μορφή Δελτίου Τύπου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημειώνει μεταξύ άλλων επίσης ότι ο έλεγχος των δηλώσεων δεν ολοκληρώθηκε για τους εξής λόγους: Πρώτον, καθυστέρησε η διαδικασία εξαιτίας της εμπλοκής που σημειώθηκε με την γνωστή προσφυγή των δικαστικών στόχος της οποίας ήταν να διαφυλαχθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Δεύτερον, η αναγακία Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. «μόλις στις 4/12/2017», χωρίς να δίδεται η αναγκαία προς τούτο εξήγηση-αιτιολόγηση. Τρίτον, όπως σημειώνει, υπήρξε μεγαλύτερος φόρτος εργασίας επειδή η ομάδα των Ορκωτών Λογιστών για πρώτη φορά θα έπρεπε να ελέγξει και «μια νέα κατηγορία υπόχρεων, αυτής των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών».

Ως προς τα λοιπά «τεχνικά προβλήματα», επισημαίνεται ότι αυτά εντοπίστηκαν «κυρίως σε επίπεδο κατανόησης της συμπλήρωσης των πεδίων» (προφανώς ενν. από τους υπόχρεους) στο νέο πληροφοριακό σύστημα.

Κατά τα λοιπά, παραμένει η διαχρονική εκκρεμότητα: δεν δημοσιοποιήθηκαν –παρά το γεγονός ότι σχετικό αίτημα από αρκετούς πολιτικούς έχει υποβληθεί τα προηγούμενα έτη- οι «αρχικές δηλώσεις», δηλαδή έκείνες που είχαν υποβληθεί κατά την πρώτη εκλογή των βουλευτών, ούτως ώστε να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε, θετική ή αρνητική μεταβολή, των περιουσιακών τους στοιχείων κατά την διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική.

Ως «ξεχωριστό» της τωρινής δημοσιοποίησης στοιχείο, σε σχέση με προηγούμενες φορές, είναι πως οι δηλώσεις αφορούν την «οικονομική» δραστηριότητα των μελών του πολιτικού προσωπικού κατά το κρίσιμο εκλογικό έτος 2015: δύο εκλογικές αναμετρήσεις και πρώτη φορά υποβολή δήλωσης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με την ιδιότητα των κυβερνητικών στελεχών.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών αρχηγών της Βουλής:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

/

/

/

/

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή