Ο Ερντογάν ήρθε, η απόσταση μεγάλωσε

Ο Ερντογάν ήρθε, η απόσταση μεγάλωσε

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Αγκύρας από το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή τη συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, όπου ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ανοιχτά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε «επιθετική τακτική», προβάλλοντας σε ελληνικό έδαφος όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις, έλαβε μεν απαντήσεις, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον πρωθυπουργό, ωστόσο, το πρόσημο, όσον αφορά την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι μάλλον αρνητικό.

Ενταση με Παυλόπουλο

Αποκορύφωμα της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε ο «διπλωματικός» διαπληκτισμός Ερντογάν – Παυλόπουλου το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών εξελίχθηκε σε δημόσια αντιπαράθεση με αντικείμενο κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, και με τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει επί τάπητος σχεδόν το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας.

Με Τσίπρα

Στη συνέχεια, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι τόνοι ήταν μεν εμφανώς χαμηλότεροι, ωστόσο οι δύο ηγέτες επι της ουσίας συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. Ο πρωθυπουργός επανέφερε το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, απαντώντας επί της ουσίας στο πακέτο διεκδικήσεων που έθεσε ο Ερντογάν, ενώ ειδικότερα για το θέμα της «Λωζάννης» έκανε λόγο για «θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ηγέτης, ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας», ωστόσο εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις θέσεις που εξέφρασε νωρίτερα, τόσο για το ζήτημα της Συνθήκης, όσο και για εκείνα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «απόρριψη της ρητορικής Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έθεσε προς τον Τούρκο πρόεδρο τις προϋποθέσεις εκείνες που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με Μητσοτάκη

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε και με τον πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη σειρά του, υπογράμμισε τη σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου». Τόνισε δε ότι η αμφισβήτηση Διεθνών Συνθηκών «όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Πυρά από ΝΔ, απάντηση από ΥΠΕΞ

Η επίσκεψη Ερντογάν πυροδότησε και εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, με πηγές της ΝΔ να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας. Σε απάντησή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «προκατασκευασμένη κριτική,  η οποία βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης».

Δείπνο… αποκλιμάκωσης

«Πυροσβεστικό» ρόλο, μετά από μια ημέρα διπλωματικής και πολιτικής έντασης, επιχειρηθήκε να διαδραματίσει το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου, με το οποίο ολοκληρώθηκε και το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψής του. Μετά το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό, τόσο ο κ. Ερντογάν, όσο και ο κ. Παυλόπουλος επιχείρησαν με, σύντομες και σε πολύ ηπιότερους τόνους, τοποθετήσεις να αποκλιμακώσουν την ένταση. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι κανένας  εκ των δύο δεν αναφέρθηκε αυτή τη φορά στο… ακανθώδες ζήτημα της «Λωζάννης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή