Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προβλήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στον τομέα των καθυστερήσεων, δημοσιοποιήθηκαν χθες στη Βουλή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού προσωπικού της χώρας για το έτος 2016 – χρήση 2015. Από τα πλέον ενδιαφέροντα, όπως προκύπτει εκ της πρώτης αναγνώσεως, είναι το γεγονός ότι επισήμως δηλώνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δηλώσεων από τους ορκωτούς λογιστές, εξαιτίας καθυστερήσεων που αποδίδονται και σε κυβερνητικές καθυστερήσεις (έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης μόλις στις 4 Δεκεμβρίου). Ο αρχικός ανεπίσημος έλεγχος καταδεικνύει κυρίως ότι δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές μεταβολές συγκριτικώς με τις προηγούμενες δηλώσεις, ειδικά όσον αφορά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ποιοτικά, η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη –και δεδομένης της δημόσιας συζήτησης που κορυφώθηκε την τελευταία περίοδο– είναι πως αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνονται οι κυρίες Περιστέρα Μπαζιάνα και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στις δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός το έτος 2015 εμφανίζει συνολικό προσωπικό εισόδημα σχεδόν 69 χιλ. ευρώ, ενώ η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα εισόδημα 13.700 ευρώ. Καταθέσεις αμφότεροι εμφανίζουν συνολικά σχεδόν 26 χιλ. ευρώ, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει κάτοχος διαμερίσματος στην Αθήνα (114 τ.μ.) και την κ. Μπαζιάνα οικοπέδου σχεδόν 300 τ.μ. στην Αρτέμιδα Αττικής. Η σύντροφος του πρωθυπουργού εμφανίζει στην κυριότητά της (από το 2013) τραπεζική θυρίδα και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο επίσης την ίδια χρονιά 1.248 κ.ε. Ο πρωθυπουργός δηλώνει κάτοχος δικύκλου 650 κ.ε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ατομικό εισόδημα ύψους 75 χιλ. ευρώ, ενώ η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι εισοδήματα 42 χιλ. ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες, 35 χιλ. από ακίνητα και 850 χιλ. από διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Καταθέσεις έχουν ο μεν κ. Μητσοτάκης σχεδόν έξι χιλ. ευρώ, η δε κυρία Γκραμπόφσκι σχεδόν 700 χιλ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δέκα χιλ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Εχουν πέντε μονοκατοικίες – μία στο Ηνωμένο Βασίλειο η σύζυγος και δύο διαμερίσματα (όλα αποκτηθέντα από προηγούμενες χρήσεις). Τέλος, η κ. Γκραμπόφσκι δηλώνει πως έχει δανειακές οφειλές συνολικού ύψους 380 χιλ. ευρώ προς τράπεζες από παλαιότερα δάνεια.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δηλώνει εισόδημα 73 χιλ. ευρώ, ενώ ο σύζυγός της σχεδόν 18 χιλ. ευρώ. Με 23 χιλ. δολάρια σε τράπεζα των ΗΠΑ, η κυρία Γεννηματά και ο σύζυγός της έχουν καταθέσεις ύψους σχεδόν 70 χιλ. ευρώ.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, μαζί με την επίσης βουλευτή του κόμματος και σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια, δηλώνει συνολικό εισόδημα 174 χιλ. ευρώ. Η κυρία Ζαρούλια απέκτησε τραπεζική θυρίδα το 2003, ενώ αμφότεροι δηλώνουν αθροιστικά καταθέσεις ύψους σχεδόν 210 χιλ. ευρώ.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας –δηλώνοντας ότι, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος, καταθέτει στο ΚΚΕ τη βουλευτική του αποζημίωση– αναφέρει ως εισόδημα ποσό ύψους 70 χιλ. ευρώ. Η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 19 χιλ. ευρώ. Ο κ. Κουτσούμπας διαθέτει ένα διαμέρισμα στη Λαμία και η σύζυγός του δύο στη Λιβαδειά.

Ο συγκυβερνήτης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος δηλώνει εισοδήματα 70 χιλ. από τη βουλευτική αποζημίωση, 47 χιλ. ευρώ από ακίνητα και 125 χιλ. ευρώ από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (πώληση αυτοκινήτου και ταχύπλοου σκάφους). Την ίδια χρονιά εμφανίζεται να αγοράζει άλλο ταχύπλοο αξίας 45 χιλ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης συνολικά με τη σύζυγό του δηλώνει εισοδήματα περίπου 50 χιλ. ευρώ, με τον κ. Λεβέντη μεταξύ άλλων να δηλώνει ότι έλαβε τραπεζικό δάνειο 200 χιλ. ευρώ το 2010, με έτος αποπληρωμής το 2043.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης δηλώνει μετά της συζύγου του συνολικό εισόδημα 90 χιλ. ευρώ, με καταθέσεις συνολικά 325 χιλ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή