Ανάκληση συμφωνιών με Ριάντ

Ανάκληση συμφωνιών με Ριάντ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάκληση των προηγούμενων εγκρίσεών της για πωλήσεις πολεμικού υλικού –βλήματα και βόμβες– στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. Η πρωτοβουλία ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια πολιτικής απεμπλοκής της κυβερνώσας πλειοψηφίας από μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης, με τη Νέα Δημοκρατία να τηρεί στάση αποχής από τη σχετική ψηφοφορία και με στελέχη της να χαρακτηρίζουν τη σχετική διαδικασία προσχηματική. Στη συνεδρίαση, οι εργασίες της οποίας έχουν «απόρρητο» χαρακτήρα, συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Π. Καμμένος ανέφερε πως συμμερίζεται τον προβληματισμό ο οποίος εκφράστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τον κ. Ν.Φίλη, στο επίκεντρο του οποίου ήταν η επίκληση τριών πρόσφατων ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Υεμένη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής έχουν συμβουλευτικό – μη δεσμευτικό για την κυβέρνηση χαρακτήρα. Ο κ. Καμμένος φέρεται να σημείωσε ότι η συμφωνία για τις βόμβες είναι ουσιαστικά ανενεργή, αφού δεν υπάρχουν ούτε οι απαραίτητες υπογραφές σε επίσημα κείμενα. Οσον αφορά την επίμαχη για τα βλήματα –η οποία εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο προωθήθηκε έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα τους τελευταίους μήνες–, απλώς φάνηκε να επαναλαμβάνει πως δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ: Σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τόσο την καταβολή ανέγκλητης πίστωσης, των χρημάτων δηλαδή από τον αγοραστή, όσο και τον σχεδιασμό των πράξεων παραλαβής του υλικού, έχουν παρέλθει. Ωστόσο, για να κλείσει και τυπικά η υπόθεση αυτή, χρειάζεται σχετική νέα απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο κύκλος της πολιτικής έντασης, ωστόσο, περί την όλη υπόθεση δεν έκλεισε: Η Ν.Δ. επανέφερε το αίτημα να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην επιτροπή προκειμένου να ενημερώσουν για τις διαδικασίες σύναψης συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα βουλευτές της ζήτησαν να ενημερωθούν αναφορικά με τη σχέση που έχει πρόσωπο, με το όνομα Τάσος Μπούρας, με το ΥΕΘΑ, όπου εμφανίζεται, όπως ειπώθηκε, συχνά. Είναι σύζυγος συνεργάτιδός του, δημοσιογράφος, που έχει πολύ καιρό να τον δει, φέρεται να απάντησε ο κ. Καμμένος.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να επιτεθεί στη Ν.Δ., με αφορμή την επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην πάρει μέρος στη χθεσινή ψηφοφορία. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συμφωνίας, ώστε να προκύψει απόφαση ακύρωσής της», σημείωναν «γαλάζια» στελέχη, προσθέτοντας ότι η χθεσινή διαδικασία «στήθηκε» από τον ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό σκοπό να δοθεί πολιτική διέξοδος στον κ. Καμμένο. Ο κ. Κ.Τασούλας, μέλος της Επιτροπής από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε μετά το τέλος της συνεδρίασης: «Ηταν προσχηματική η διαδικασία στην οποία κληθήκαμε να μετέχουμε. Σε κακοπαιγμένο θέατρο εμείς δεν συμμετέχουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή