Οι σχέσεις «αγάπης και φόβου» με τη μειονότητα

Οι σχέσεις «αγάπης και φόβου» με τη μειονότητα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ολιγόωρο πέρασμα του Ταγίπ Ερντογάν από τη Θράκη ήταν τελικά πολύ πιο ανώδυνο απ’ ό,τι πολλοί φοβήθηκαν μετά όσα έγιναν στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε στις επισκέψεις του στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ όπου προσευχήθηκε, στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο της πόλης όπου εκφώνησε λόγο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους ομοθρήσκους του, αλλά και στο ξενοδοχείο όπου μίλησε σε παράγοντες της μειονότητας, να κάνει αναφορές σε ακανθώδη ζητήματα.

Στελέχη της μειονότητας, ωστόσο, που επιχείρησαν να «αποκωδικοποιήσουν» τα μηνύματα, τόσο από τις αναφορές του κ. Ερντογάν στην Αθήνα όσο και στην Κομοτηνή, έκαναν λόγο στην «Κ» για συγκεκριμένες στοχεύσεις: «Χάιδεψε την κεμαλική πτέρυγά της με το να της λέει πως “οι Ελληνες αμφισβητούν την τουρκική σας καταγωγή”. Απευθύνθηκε στους συντηρητικούς μουσουλμάνους ερεθίζοντάς τους με το θέμα των μουφτήδων. Είπε στους άνεργους, νέους κυρίως, μειονοτικούς, που ξεπερνούν το 70%, ότι υφίστανται οικονομικές διακρίσεις από το ελληνικό κράτος, όταν ανάφερε ότι ενώ το εισόδημα των χριστιανών ανέρχεται σε 18.000 ευρώ, στους μειονοτικούς είναι 2.500 ευρώ».

Οι σχέσεις του κ. Ερντογάν με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, προσέθεταν, είναι σχέσεις αγάπης και φόβου. Για την πλειονότητά της, είναι ένας καλός πιστός μουσουλμάνος, προερχόμενος από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα ηγέτης, που υπερασπίζεται τους ανά τον πλανήτη ομοθρήσκους και ομοεθνείς και που τολμάει να τα βάζει με τους ισχυρούς. Κάπου εκεί όμως η αγάπη σμίγει με τον φόβο που εκπέμπει ο αυταρχισμός του.

Με το πραξικόπημα και το ανελέητο κυνήγι μαγισσών στο όνομα του γκιουλενισμού, η μειονότητα της Θράκης δεν έμεινε εκτός πεδίου αναζήτησης εχθρών. Δεν είναι μόνο ο υποπρόξενος στην Κομοτηνή που, όταν του ζητήθηκε πριν από λίγες βδομάδες να επιστρέψει στο κέντρο, φρόντισε να εξαφανιστεί φοβούμενος ότι θα έχει την τύχη εκατοντάδων άλλων διπλωματών, οι οποίοι συνελήφθησαν ως άνθρωποι του μισητού στον Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν. Ούτε η περίπτωση μουσουλμάνου καθηγητή στο σχολείο της Ξάνθης που παύθηκε για καταπάτηση του συστήματος του προξενείου ως άνθρωπος του Γκιουλέν.

Στην Ξάνθη και την Κομοτηνή μιλούν για μαγαζάτορες και μικροεπιχειρηματίες που καταστράφηκαν γιατί τους κόλλησαν τη «ρετσινιά» του γκιουλενιστή. Αλλά και για τη σιωπή την οποία τηρούν όσοι διαφωνούν με επιλογές μη αρεστές στον μηχανισμό της Αγκυρας και τριών-τεσσάρων εμπίστων και χρηματοδοτούμενων από την Τουρκία μειονοτικών, φοβούμενοι την οργή του Ερντογάν.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για όσους τολμήσουν να εναντιωθούν στα «δημοκρατικά ιδεώδη» του Τούρκου ηγέτη, αφού χιλιάδες οικογένειες της Θράκης συνδέονται με δάνεια, αγορές ακινήτων στην Τουρκία και σπουδές παιδιών σε πανεπιστήμιά της. «Ποιος απ’ όλους αυτούς θα τολμήσει να πει κουβέντα για τον Ερντογάν;», μας έλεγε μειονοτικός παράγων στην Ξάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή