Ετοιμη η Ν.Δ. να κυβερνήσει, το μήνυμα Μητσοτάκη

Ετοιμη η Ν.Δ. να κυβερνήσει, το μήνυμα Μητσοτάκη

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Είναι το βασικό μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, που διεξάγεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., το συνέδριο αποτελεί το επιστέγασμα των πιστεύω του και του προγράμματος της Ν.Δ. –του εθνικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας–, το οποίο συνδιαμορφώθηκε σε διαβούλευση και με τους ειδικούς και με την κοινωνία. Ταυτόχρονα, δύο χρόνια σχεδόν μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ., είναι η ευκαιρία να εκπέμψει το μήνυμα ότι ύστερα από σοβαρή προγραμματική και όχι μόνο προετοιμασία, η Ν.Δ. είναι έτοιμη να διαμορφώσει την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα απαιτεί, βέβαια, μια ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία και το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. Σε αυτήν και κυρίως στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης, αλλά και των πιο αδύναμων και των νέων θα κριθεί η εκλογική μάχη. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσέρχεται στο συνέδριο του κόμματος με βασικό στρατηγικό του πρόταγμα ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα όλων των Ελλήνων και όλων των κοινωνικών ομάδων, των φτωχών και της μεσαίας τάξης. Και ότι, μέσα από τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις που θα υποστηρίξει –με προμετωπίδα τη μείωση των φόρων, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα– μπορεί και είναι έτοιμη να το πετύχει. Την πρόθεση μαρτυρούν και οι τρεις μεγάλες ενότητες του συνεδρίου: οικονομία, υπηρεσίες προς τον πολίτη, νέα γενιά.

Την ίδια ώρα, το συνέδριο σηματοδοτεί εμμέσως πλην σαφώς και ετοιμότητα σε κομματικό επίπεδο και την εγρήγορση την οποία αναμένεται να ξανασημάνει από το βήμα του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, έχει αλλάξει πρακτικές και ισορροπίες στο κόμμα και το συνέδριο λειτουργεί και ως οριοθέτηση της ολοκλήρωσης ενός κύκλου εσωτερικών διεργασιών (και ενδεχομένως της έναρξης και νέου κύκλου). Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος κύκλος θα είναι σαφώς εκλογικός, καθώς πεποίθηση στην Πειραιώς είναι ότι από δω και στο εξής οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, με ορόσημο τη λήξη του τρίτου προγράμματος και την επόμενη μέρα.

Στη λογική της ολοκλήρωσης ενός κύκλου, πάντως, παραπέμπει και το ερωτηματολόγιο που έχει απευθύνει η Ν.Δ. στα μέλη της ενόψει του συνεδρίου, ακολουθώντας το μοντέλο που ακολούθησε και στις προσυνεδριακές διαδικασίες – κάτι σαν εσωκομματική δημοσκόπηση επί συγκεκριμένων πολιτικών ερωτημάτων και προγραμματικών επιλογών.

Το ερωτηματολόγιο προς την τελική ευθεία είναι αμιγώς πολιτικής και εσωκομματικής φύσης. Και όχι τυχαία. Τα μέλη ερωτώνται αν είναι υπέρ της σκληρότερης αντιπολίτευσης, ή αν θεωρούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να κοιτάζει μπροστά και να εστιάζει στην ατζέντα για την επόμενη μέρα – ερώτημα το οποίο έχει ενίοτε αποκτήσει χαρακτήρα στρατηγικού διακυβεύματος για τη Ν.Δ. Τροφή για σκέψη δίνεται και στα μέλη με το ερώτημα «ποια είναι η πληγή της πολιτικής» (ο λαϊκισμός και τα ψέματα, η έλλειψη επαφής με τον λαό, τα ξύλινα λόγια;), αλλά και με το ποιος φταίει για την κατάσταση της χώρας (οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές, τα ΜΜΕ, οι ξένοι, οι ψηφοφόροι;).

Βασικό είναι και το ερώτημα που τίθεται για το αν προέχει η ανανέωση στο κόμμα, στοίχημα στο οποίο επιμένει ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα –και μια δική του κυβέρνηση– πρέπει να ανοίξει σε πρόσωπα εκτός των τειχών. Προφανώς και σε ό,τι αφορά τον εσωκομματικό διάλογο, το δάχτυλο τίθεται επί τον τύπον των ήλων. Εξάλλου, η ανακοίνωση της πρόθεσης του προέδρου της Ν.Δ. να μη συμπεριλάβει την Ντόρα Μπακογιάννη σε ένα μελλοντικό υπουργικό του συμβούλιο, προκάλεσε μεν σοκ σε μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού και κυρίως ακόμη περισσότερα ερωτήματα για το αν θα συνοδευτεί από άλλες κινήσεις. Αν, δηλαδή, αποτελεί προμήνυμα και για άλλες κομματικές αποστρατείες στις οποίες θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας πάντα να παρουσιάσει το επιχείρημα ότι δεν έκανε διάκριση ούτε για την αδελφή του. Μένει να φανεί. Η κίνηση ήταν συμβολική και δεν είχε προσωπικά χαρακτηριστικά, επιμένουν οι συνεργάτες του, κάνοντας λόγο για ισχυρό μήνυμα στις επικρίσεις περί οικογενειοκρατίας και κυρίως για συνεχή ανανέωση της παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο επιδιώκεται να λειτουργήσει πολιτικά και ως σήμα προς την κοινωνία ότι οι βασικοί άξονες και το πλαίσιο του προγράμματος έχουν καθοριστεί και ότι η Ν.Δ. εισέρχεται στην τελική ευθεία. Αποτελεί την κατάληξη μιας πορείας που άρχισε με την α λα καρτ παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. και συνεχίστηκε με την εξειδίκευσή τους μέσα από μια ανοικτή διαδικασία που συμπεριέλαβε εθελοντές, επιστήμονες, αλλά και διαβουλεύσεις ανοικτού τύπου με την κοινωνία. Το άνοιγμα της Ν.Δ. πέραν των κομματικών τειχών και η αναζήτηση ιδεών και προτάσεων στο πανεπιστήμιο, την αγορά και την κοινωνία ήταν συνειδητή επιλογή, την οποία είχε προαναγγείλει ήδη από το καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης.

Προσκλήσεις εντός και εκτός

Ως είθισται στα κομματικά συνέδρια, η Ν.Δ. έχει απευθύνει προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής). Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα χαιρετίσουν. Προσκλήσεις έχει απευθύνει και στο εξωτερικό. Επιβεβαιωμένη είναι η παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Το συνέδριο της Ν.Δ. θα χαιρετίσει και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός Αντόνιο Λόπεθ Ιστουρίθ. Παρέμβαση προτίθεται να κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ για να παραστεί στο συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή