ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης για προσφυγικό: Ηδη 450 εκατ. της Ε.Ε δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί

theodorakis-gia-prosfygiko-idi-450-ekat-tis-e-e-den-echoyn-akomi-aporrofithei-2222528

Με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάνει αναφορά στο προσφυγικό και τονίζει ότι 450 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της Ε.Ε για τη βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς των προσφύγων δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί.

«Έχουν γλυτώσει από διασταυρούμενα πυρά, έχουν ταξιδέψει με σανίδες και τρύπια φουσκωτά, έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους. Όλοι έχουν περπατήσει μερόνυχτα. Και όλοι έχουν τώρα κολλήσει στον λασπότοπο της Μόριας. Επτά χιλιάδες άνθρωποι σε έναν χώρο φιλοξενίας δύο χιλιάδων. Νεογέννητα, έγκυες, άνδρες και γυναίκες, μήνα Δεκέμβριο καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν, κάνουν μπάνιο στο ύπαιθρο με κρύο νερό, περιμένουν στις ουρές για φαγητό. Πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να μεταφερθούν στα ηπειρωτικά, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι πρέπει να παραμείνουν στα νησιά μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου. Παράλληλα, ο μηχανισμός κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. καρκινοβατεί», αναφέρει αρχικά και συνέχισε:

«Και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύψει «το κενό της ντροπής» που δημιουργεί η απροθυμία των χωρών να αναλάβουν μέρος της ευθύνης δίνει στην Ελλάδα κονδύλια για βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς. Αλλά ήδη 450 εκατομμύρια δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παντελώς ανίκανοι και εδώ, αρκούνται στο να απαγορεύουν τα… ρεπορτάζ πολλαπλασιάζοντας έτσι το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ που σιγά-σιγά ταυτίζουν τα νησιά μας με τις "αποκλειστικές εικόνες" της Μόριας».

Ο κ. Θεοδωράκης συνοδεύει την ανάρτησή του με μία φωτογραφία από την πρώτη του επίσκεψη στον καταυλισμό της Μόριας τον Απρίλιο του 2015.