Εν μέσω πιέσεων ο Αλ. Τσίπρας

Εν μέσω πιέσεων ο Αλ. Τσίπρας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, χθες, και η προετοιμασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχουν προκαλέσει εργώδεις διεργασίες στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που σήμερα θα βρεθεί στο Παρίσι για τη διάσκεψη για το κλίμα, καλείται να διαχειριστεί την πίεση που ασκείται από τους βουλευτές για τα νέα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν αλλά και για άλλα, που έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο των προηγούμενων αξιολογήσεων και τώρα μπαίνουν σε εφαρμογή. Παράλληλα, υπάρχει και η πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που επιμένει να διεκδικεί μια περισσότερο «αριστερή» ατζέντα, με αιχμή τα ζητήματα των πλειστηριασμών, την υλοποίηση μιας πολιτικής με περισσότερο έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στα νησιά του Αιγαίου και ζητούν να μην εφαρμοσθεί, όπως προβλέπεται, η αύξηση του ΦΠΑ. Οι βουλευτές θεωρούν ότι, από τη στιγμή που οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, η κυβέρνηση έχει καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ τώρα και μπορεί να επιμείνει για αλλαγή της συγκεκριμένης υποχρέωσης. Βεβαίως, τον τελευταίο λόγο σε μια τέτοια απόφαση έχουν οι δανειστές, ενώ είναι ερώτημα αν η κυβερνητική ηγεσία θέλει να ανοίξει μια ατζέντα με αιτήματα αναθεώρησης μνημονιακών ρυθμίσεων, στην οποία σχεδόν όλοι οι βουλευτές θα έχουν κάτι να ζητήσουν. Στη χθεσινή συνάντηση, πάντως, συζητήθηκε ότι θα μπορούσε να προταθεί να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ σε νησιά που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες, όπως αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών ή εκείνα που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς και στα υπόλοιπα να υλοποιηθεί ένα σύστημα παροχής αντισταθμιστικών μέτρων, είτε φορολογικών ή με κάποιας μορφής ενίσχυση.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, δεδομένου του εξαιρετικά αρνητικού αντίκτυπου που προκλήθηκε από τις εικόνες συμπλοκών στα ειρηνοδικεία, στην κυβέρνηση συζητούν τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα αμιγώς ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να εκλείψουν οι εικόνες αυτές και η δυνατότητα εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε φυσικούς χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση των «53+» προχωρεί την προεργασία κατάθεσης συνολικής πρότασης για την προετοιμασία της μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή, με κομβικό σημείο την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής ως αντιστάθμισμα στη συνέχιση εφαρμογής πολιτικών λιτότητας.

Τα μέλη της κίνησης, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο πανελλαδική συνδιάσκεψη, επιμένουν στην ανάγκη συγκεκριμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο, με νομοθετική ρύθμιση, το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων.

Ενημερωτική συνάντηση

Προκειμένου τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν καλύτερη εικόνα για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και χθες άρχισε η συζήτησή του, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των βουλευτών με κορυφαίους υπουργούς. Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και έδωσε μια εικόνα για τις αποκρατικοποιήσεις που προωθούνται, με αιχμή τη ΔΕΗ.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια και τόνισε ότι η κυβέρνηση προτιμά μια καθαρή έξοδο, έναντι της προοπτικής μιας εξόδου με πιστοληπτική γραμμή, η οποία σίγουρα θα συνοδεύεται από περιορισμούς. Η κ. Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την κήρυξη απεργιών και την πρόβλεψη για συμμετοχή 50%+1 μελών των πρωτοβάθμιων για τη λήψη απόφασης σωματείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή