Η Ευρώπη διαφοροποιείται από τον Τραμπ

Η Ευρώπη διαφοροποιείται από τον Τραμπ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια έγινε χθες, λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με το που έφτασε στις Βρυξέλλες ήταν να προτρέψει την Ε.Ε. να ανασκευάσει την κριτική που άσκησε στις ΗΠΑ για την παραπάνω απόφασή τους και ζήτησε να στηρίξει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ως ένα βήμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, όμως, ο ίδιος δεν άκουσε αυτά που ήθελε. Για άλλη μία φορά, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη θέση των «27» της Ε.Ε., που δεν είναι άλλη απ’ ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης». Αλλωστε, τα ίδια περίπου είχε πει πριν από λίγες ημέρες και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πως «αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη». Η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι «το Ισραήλ και η Ε.Ε. είναι φίλοι και εταίροι» και η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Πιστεύω πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα τα αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν μαζί μας για την ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη», είπε χθες ο κ. Νετανιάχου έχοντας στο πλευρό του την κ. Μογκερίνι.

Ο ίδιος θέλησε να θυμίσει ότι το Ισραήλ έχει βοηθήσει δραστικά την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα περιορίζοντας την εξάπλωση του εξτρεμιστικού Ισλάμ, καθώς και μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το Ισραήλ είναι η ισχυρότερη δύναμη στη Μέση Ανατολή, που όχι μόνο αποτρέπει επιθέσεις του ΙSIS στην Ευρώπη, αλλά και την κατάρρευση πολλών περιοχών στη Μέση Ανατολή που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, που αν αναλάμβαναν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές θα οδηγούσαν εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου, θέλοντας να τονίσει τη σημαντική συνεισφορά του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δηλώσεις Κοτζιά

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε πως οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισαν ότι «η αναγνώριση και η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή». Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει η λύση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του Ισραήλ. Επίσης είπε ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δικαιούνται να έχουν τη θέση τους οι Παλαιστίνιοι, θεωρώντας ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ –μερικοί άλλωστε πιστεύουν ολόκληρη η πόλη– είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων», έτσι και ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την επίσημη θέση του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή