ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Δικαιοσύνη: Θα ασκώ κριτική σε αποφάσεις αντίθετες στο περί δικαίου αίσθημα

tsipras-gia-dikaiosyni-tha-asko-kritiki-se-apofaseis-antithetes-sto-peri-dikaioy-aisthima-2223071

Παρέμβαση σχετικά με τη σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες των δικαστών, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ3, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις βεβαίως οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν, εμείς είμαστε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι παρεμβαίνουμε. Κάθε άλλο θα έλεγα, αλλά όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το περί δικαίου αίσθημα, του μέσου Ελληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής».

«Οταν βλέπω φαινόμενα όπου οι δικαστές επιχειρούν ή επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους, που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα, ή όταν επιθυμούν ή επιχειρούν και σπεύδουν προκειμένου να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέση ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ αλλά και ως έχων την βαρύνουσα ευθύνη –με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω την γνώμη μου μέσα μου- οφείλω να εκφράζω αυτή την δυσαρέσκεια. Και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

«Αστοχη, άκαιρη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ για το προσφυγικό»

Οσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία.

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ. Είναι πρόσφατες είπε και οι δηλώσεις του Γ. Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία.

Επίσης ανέφερε πως μέσα στο 2015 στην καρδιά της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οικονομία

Επιδιώκω και επιθυμώ στις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 η εκλογική αναμέτρηση να αφορά την επόμενη ημέρα της χώρας και να κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα και τις προτάσεις μας τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος την επιτυχία της κυβέρνησής του είπε ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι. «Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε». Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί» και παρατήρησε: «Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους».

Θεσσαλονίκη

Η λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη άλλαξε την ατζέντα των θεμάτων στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Για το Μετρό σημείωσε ότι έπαψε να αποτελεί ανέκδοτο, καθώς σε 2,5 χρόνια έγιναν όσα δεν είχαν γίνει 12 χρόνια και το 2020 θα ολοκληρωθεί. Τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018, πρόσθεσε. 

Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε πως πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει, της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)