Βαριά σύννεφα πάνω από τη Σύνοδο Κορυφής

Βαριά σύννεφα πάνω από τη Σύνοδο Κορυφής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στη σκιά του χάσματος που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα εξελιχθεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής. Η ατζέντα είναι όμως πλούσια, με βασικά θέματα την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά και το μέλλον του ευρώ με την εμβάθυνση της Eυρωζώνης, έτσι ώστε να είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Θα συζητήσουν, επίσης, και μια σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια του αυριανού δείπνου, οι ηγέτες θα μιλήσουν για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στον «ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ», που δεν είναι άλλος από την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για μόνιμες ποσοστώσεις σε κάθε κράτος-μέλος, οι οποίες αφορούν τη μετεγκατάσταση. Ο σκοπός της πρότασης είναι σε επόμενη μεταναστευτική κρίση να υπάρχει ήδη η συμφωνία για το πόσους πρόσφυγες θα παίρνει κάθε κράτος-μέλος υποχρεωτικά. Το χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη επεκτάθηκε και στους θεσμούς, καθώς την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, σε επιστολή του, τάχθηκε εναντίον της πρότασης της Επιτροπής για μονιμοποίηση του συστήματος μετεγκαταστάσεως, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος επίτροπος για το θέμα Δ. Αβραμόπουλος να χαρακτηρίσει την πρόταση Τουσκ «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή».

Χθες, παρόλο που προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς υπερασπίστηκε τη θέση της Κομισιόν, λέγοντας πως «η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση, δεν είναι επιλογή». Εναντίον της πρότασης της Επιτροπής τάσσονται οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ –Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία– ενώ μια σειρά από κράτη-μέλη της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Λουξεμβούργο, και βέβαια η Ελλάδα και η Ιταλία είναι υπέρ. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο του 2018.

Επόμενο σημαντικό θέμα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση του ευρώ. Θα τεθεί προς συζήτηση η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με αυξημένες ευθύνες, όπως το να αποτελέσει τον δανειστή ύστατης ανάγκης σε τραπεζικές κρίσεις.

Τέλος, Ευρωπαίοι διπλωμάτες έλεγαν στην «Κ» ότι η αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα συζητηθεί και πως θα υπάρξει η διατύπωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης ότι τα Ιεροσόλυμα πρέπει να είναι η κοινή πρωτεύουσα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή