«Παράθυρο» από την κυβέρνηση για εκλογή του μουφτή

«Παράθυρο» από την κυβέρνηση για εκλογή του μουφτή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ζήτημα το οποίο συζητείται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και δεν άπτεται των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά αφορά τους Ελληνες μουσουλμάνους πολίτες, περιέγραψε την εκλογή μουφτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί η ανάδειξη του ζητήματος εκλογής μουφτή από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας από την Κομοτηνή. Τότε, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος επιλογής θρησκευτικών ηγετών για τη μειονότητα, ώστε αυτοί να μη διορίζονται από το ελληνικό κράτος, αλλά να εκλέγονται από τη μειονότητα. 

Αρχικά δημιουργήθηκε η αίσθηση διαφοροποίησης, καθώς ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς σε συζήτηση με διπλωματικούς συντάκτες, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, είπε ότι η Αθήνα δεν συζητεί τέτοια θέματα με τους Τούρκους. Λίγο αργότερα, όταν δημοσιοποιήθηκε κομμάτι της συνέντευξης του κ. Γαβρόγλου στο Κανάλι της Βουλής, διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν ότι τα ζητήματα της εκλογής μουφτή αποτελούν πρωτίστως αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, σπεύδοντας να προλάβουν πιθανή παρεξήγηση. Το θέμα προέκυψε από τη δήλωση του κ. Γαβρόγλου ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα, ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος». Επί τούτου, προχώρησε μάλιστα σε έναν παραλληλισμό με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Ο κ. Γαβρόγλου ετάχθη ουσιαστικά υπέρ συζητήσεων με τη μειονότητα ώστε να προσδιοριστεί ποιο θα είναι το εκλεκτορικό σώμα και να γίνουν οι πρώτες εκλογές μουφτή. «Δεν νομίζω ότι θα γίνει αύριο αλλά ούτε σε πενήντα χρόνια», ανέφερε σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα μιας τέτοιας συζήτησης και πρόσθεσε πως «ο ορίζοντας θα καθοριστεί από τη συζήτηση και από τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νομίζω όμως ότι οι συμπολίτες μας επάνω είναι έτοιμοι να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση».

Ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες μίλησε για συζήτηση σε βάθος χρόνου, τονίζοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει «τις αμέσως επόμενες ημέρες». Λίγο νωρίτερα, στην Αθήνα, στη σύντομη άτυπη ενημέρωση που έκανε ο κ. Κοτζιάς στους διπλωματικούς συντάκτες, αναφέρθηκε σε όσα είπε προχθές στην επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της επίσκεψης Ερντογάν. Σχετικά με την προχθεσινή παρέμβαση στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν μέμφθηκε οποιονδήποτε δημοσιογράφο, απλώς επισήμανε ότι το θέμα της συνέντευξης του κ. Ερντογάν στον ΣΚΑΪ ήταν το μόνο κομμάτι της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα το οποίο οι Τούρκοι «έσπασαν». Κατά τα λοιπά, ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε την επίσκεψη Ερντογάν ως επιβεβλημένη, καθώς πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή