ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ από τους «53»

aichmes-gia-ti-synergasia-me-toys-anel-apo-toys-53-2223691

Αξιολόγηση της συγκυβέρνησης μετά από τρία χρόνια στην εξουσία ζητούν σε κείμενο θέσεών τους οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων ηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά» ενώ παράλληλα τονίζουν ότι «πολλές φορές το δικομματικό σχήμα μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων» και προσθέτουν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛ δεν συνιστά άλλοθι για υποχωρήσεις που βλάπτουν την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, τοποθετήθηκαν και για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, βάλλοντας κατά του κ. Καμμένου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μιλά στο όνομα της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα να εμπλέκεται, έστω και με έμμεσο τρόπο, σε πολεμικές συρράξεις όπως στην Υεμένη. Παράλληλα, κάνουν αναφορά και στην υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των θρησκευτικών, μετά από πιέσεις της Εκκλησίας και μεσολάβηση του κ. Καμμένου. Σημειώνουν με νόημα πως «δεν μπορεί να είσαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και η εκκλησιαστική ιεραρχία να παρεμβαίνει ανενόχλητη στην πολιτική».

Οι «53», στο κείμενό τους, ζητούν από την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον προσανατολισμό της προς τα αριστερά τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη λογική του «κυβερνητικού ρεαλισμού», η οποία επιτάσσει μόνο «εφικτές επιλογές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία, παραδέχονται ότι η έξοδος από τα Μνημόνια «δεν θα οδηγήσει αυτόματα» στην ανάκτηση της κυριαρχίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδεχτεί αυτή την πραγματικότητα.

«Θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε επικοινωνιακά την αίσθηση μια κανονικότητας, που σε κάθε περίπτωση απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα της», αναφέρουν.