Βουλή: Κόντρα Βούτση – Σταμάτη για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά

Βουλή: Κόντρα Βούτση – Σταμάτη για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «ένα μέρος των Θεσμών μας τράβηξε το χαλί το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους επαπομείναντες τότε βουλευτές του Φ.Κουβέλη και τη Χρυσή Αυγή μας ρίξατε», απάντησε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, εκ των στενότατων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και την εποχή εκείνη υπουργός Επικρατείας, στον προ ημερών διατυπωθέντα στη Βουλή ισχυρισμό του κ. Ν. Βούτση ότι την κυβέρνηση Σαμαρά είχε ρίξει η τρόικα.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε νέα παρέμβαση από πλευράς του Προέδρου της Βουλής ο οποίος αφού έκανε λόγο για προσπάθεια παρερμηνείας της επίμαχης δήλωσής του, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι οι Θεσμοί εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης Σαμαρά την οδήγησε σε αποδρομή, για να προσθέσει πως η στήριξη που φαίνεται να παρέχουν στη σημερινή συγκυβέρνηση, οφείλεται αφενός στις οικονομικές της επιτυχίες και αφετέρου στον περί λιτότητας διάλογο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι πράγματι οι Θεσμοί στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επειδή κάνει ό,τι της πουν και της ζητήσουν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός είχε αρνηθεί κατηγορηματικά περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπαγωγή της δημόσιας περιουσίας σε ένα Υπερταμείο, και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Είναι σαφές και πασίγνωστο ότι η διαφημιζόμενη τότε έξοδος στις αγορές, δεν στεκόταν στα πόδια του ως σενάριο από το καλοκαίρι κιόλας του 2014», απάντησε ο κ. Βούτσης. «Η οικονομική κατάσταση δεν εδραζόταν σε κανένα σημείο του αφηγήματος της τότε κυβέρνησης» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είχε καταστεί σαφές στο εξωτερικό. Παράλληλα, καταλόγισε «βιασύνη» στην κυβέρνηση Σαμαρά στο να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα από τη λήξη της σχετικής συνταγματικής προθεσμίας. «Δεν εξάντλησε τα περιθώρια», σημείωσε.

«Τί θα κερδίζαμε εμείς εάν μέναμε 1,5 μήνα παραπάνω; Θα αλλάζατε γνώμη, ή θα ερχόσασταν σε λογική κουβέντα με τον τότε πρωθυπουργό; Μία συζήτηση θα κάνω με Σαμαρά, μόνο για το πότε θα φύγει, έλεγε τότε ο κ.Τσίπρας» σχολίασε ο κ. Σταμάτης και επανέλαβε: «Είναι βαριά η ευθύνη σας. Εμείς αρνηθήκαμε να κάνουμε όσα εσείς κάνετε με μεγάλη προθυμία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βούτσης την περασμένη Τετάρτη έλεγε συγκεκριμένα: «Δεν βρήκατε το ιστορικό θάρρος να πείτε δημόσια ότι το δήθεν «success story» του 2014 το αποτίμησαν, το απαξίωσαν και το εκμηδένισαν και σας οδήγησαν τελικά σε αποδρομή από την εξουσία οι περίφημοι διεθνείς θεσμικοί εταίροι σας.

Δεν έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε ότι οι θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους, για αδυναμίες και προτεραιότητες δικές τους, για αδιέξοδα δικά τους σε μια διεθνή και ευρωπαϊκή κατάσταση που αλλάζει άρδην και άκρως αντιφατικά, υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα της χώρας, στις οικονομικές επιτεύξεις και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων βημάτων, ώστε να υπάρξει βιώσιμη έξοδος που θα προοιωνίζετε και την έξοδο από κρίση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή