Ακυρες κρίθηκαν από το ΣτΕ οι ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες»

Ακυρες κρίθηκαν από το ΣτΕ οι ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακυρες και ανεφάρμοστες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι υπουργικές αποφάσεις για τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες». Η απόφαση αφορά όλους τους υποχρέους κατά τον νόμο να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και να υπόκεινται σε ειδικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, εν Ολομελεία, με πρόεδρο τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο του ΣτΕ Διομήδη Κυριόπουλο, έκρινε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το «πόθεν έσχες» είναι άκυρες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Η απόφαση της Ολομελείας αφορά όλους όσοι δηλώνουν «πόθεν έσχες», πολιτικούς, στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυβερνητικούς παράγοντες, δημοσιογράφους, δικαστικούς και άλλους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να φέρει νέες υπουργικές αποφάσεις και να ρυθμίσει τα του «πόθεν έσχες» σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Ακυρες και ανεφάρμοστες κρίθηκαν οι ρυθμίσεις των υπουργικών αποφάσεων Τσακαλώτου – Παπαγγελόπουλου, που όριζαν ότι οι υπόχρεοι για δηλώσεις «πόθεν έσχες» πρέπει να δηλώνουν μετρητά πάνω από 15.000 που έχουν στα σπίτια τους ή σε θυρίδες (εκτός τραπεζικών καταθέσεων). Επίσης, κρίθηκαν άκυρες οι ρυθμίσεις που υποχρέωναν σε δήλωση «πόθεν έσχες» για κινητά πράγματα, πολυτελή αντικείμενα, κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια, αξίας πάνω από 30.000.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες» δεν είχε πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια του ελέγχου όσο και για την ολοκλήρωσή του, αλλά και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υποχρέων σε δήλωση «πόθεν έσχες», ενώ δεν περιελάμβανε διάταξη που να υποχρεώνει σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης και εκείνους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και, επιπλέον, πρόβλεψη ότι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα υποβάλλονται κάθε χρόνο μόνον αν υπάρχουν μεταβολές περιουσιακής κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις που δηλώνονται στο «πόθεν έσχες», η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η υπουργική απόφαση είχε ελλείψεις σε ό,τι αφορά την υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ’ όλο το έτος και ακολούθως πρόσθετων πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που έλαβε.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, σημείωναν: Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημείωσε μιλώντας στη Βουλή ότι «αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, τότε ο νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση “πόθεν έσχες” δεν υπάρχει. Οποιος λέει το αντίθετο κοροϊδεύει την κοινωνία. Αν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις τού λένε ότι έχεις υποχρέωση να δηλώσεις καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά όχι τα μετρητά στη θυρίδα, τότε καταδολιεύεται ο νόμος και ακυρώνεται η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή