Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός – «Μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός – «Μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται για την πορεία της οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς που ανέβηκαν στο βήμα και έλαβαν μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού προσεγγίζουν τους διακόσιους. Σήμερα Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με ομιλίες βουλευτών αλλά και αρκετών υπουργών και υφυπουργών συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός.

Μια δήλωση της κυρίας Ολγας Γεροβασίλη περί δικαίωσης της επιλογής για το τρίτο μνημόνιο, η συνέχιση της ρητορικής πόλωσης από τους υπουργούς και τα στελέχη της δικομματικής πλειοψηφίας –με εξαίρεση τον κ. Δημ. Παπαδημητρίου που μίλησε για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης», και η κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης περί αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, «χρωματίζουν» τη σημερινή τρίτη και προτελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Ως γνωστόν, η κοινοβουλευτική διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά την νύχτα.

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τοποθέτησή της υποστηρίζοντας ότι «σήμερα η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή», είπε χαρακτηριστικά: «Δικαιωνόμαστε σήμερα, για τη δύσκολη τακτική μας επιλογή, τη δυσκολία που είχαμε να ακολουθήσουμε με την εφαρμογή ενός άλλου μνημονίου. Όμως, σήμερα αυτή η επιλογή δικαιώνεται». Παράλληλα, επιτέθηκε στην ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς τους πολιτική παράδοσης του Δημοσίου στους ιδιώτες: «Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να εκχωρήσει κάθε τι δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα –φαντάζομαι ότι εννοεί την παιδεία, την υγεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς, την εποπτεία, τη διοίκηση- με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά, εκχωρώντας τις έτσι σε ιδιώτες. Από υπουργός των απολύσεων, σε εν αναμονή πρωθυπουργός μεταπράτης, ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Οξύτατους χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης χρησιμοποίησε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης. Μίλησε για αδηφάγο, παρασιτικό συνονθύλευμα δήθεν εξουσίας», για «διαπλεκόμενο φαύλο καθεστώς, φαύλες κυβερνήσεις  που εξυπηρετούσαν μπράβους και κονδυλοφόρους» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης και πρόσθεσε: «Επί των ημερών σας κυριαρχούσαν τα τσιμπούρια. Στην Ελλάδα που οικοδομούμε εμείς, θα κυριαρχήσουν οι μέλισσες».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, ανέφερε: ««Η Ελλάδα  αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας. Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης».

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η παρέμβαση του κ. Ν.Φίλη, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αρκείται η κυβέρνηση απλώς σε μια «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες, επειδή όπως υποστήριξε δεν θα αργήσει ο καιρός που η πρώτη κατοικία των μη μπαταχτσήδων θα τεθεί σε κίνδυνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή