Νέα πυρά κυβέρνησης κατά των δικαστών

Νέα πυρά κυβέρνησης κατά των δικαστών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα αφαίρεσης της αρμοδιότητος του ΣτΕ να κρίνει προσφυγές δικαστικών λειτουργών έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κλιμακώνοντας τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών.

Μία ημέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνονται οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες», ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, έθεσε «ζήτημα θεσμικής τάξεως» και κάλεσε όλα τα κόμματα ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να μην είναι οι δικαστές «κρίνοντες και κρινόμενοι».

«Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής τάξεως να προσφεύγουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ΣτΕ για υπόθεση που αφορά τους ίδιους. Είναι δυνατόν ο κρίνων να είναι και ο κρινόμενος;» είπε ο κ. Κοντονής. Ο ίδιος, σχολιάζοντας το αίτημα των δικαστών τα «πόθεν έσχες» τους να κρίνονται από ειδική επιτροπή, υποστήριξε ότι αυτό «δημιουργεί ερωτήματα» και προσέθεσε ότι «στοιχίσεις πίσω από δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αυτή την ώρα στην κοινωνία έχουν ένα ελάχιστο βαθμό αποδοχής, εκθέτουν αυτούς που στοιχίζονται πίσω από αυτές. Διότι, κατά τη γνώμη μου, οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη δήλωση του “πόθεν έσχες” δεν προωθούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο. Αντιθέτως συσκοτίζουν (…)».

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο για το «πόθεν έσχες». Ο ίδιος τόνισε ότι «στη μάχη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω», προσθέτοντας ότι «στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή θα αποκαλυφθούν πολλά και για πολλούς». Ο κ. Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε και επί της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης. «Ως πρώην εισαγγελέας, θέλω να διευκρινίσω ότι, όταν η Δικαιοσύνη πληγώνεται, ιδίως όταν αυτοτραυματίζεται, πονάω και ματώνω μαζί της. Ως απλός σκεπτόμενος πολίτης, πάντα έχω κατά νου ότι σε όλες τις θρησκείες και σε όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα η μάχη μεταξύ καλού και κακού είναι υπαρκτή και αέναη», είπε.

Νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι τα αρχικά ΣτΕ σημαίνουν «Σωτηρία της Ελίτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή