Σταθερή γραμμή Φώφης Γεννηματά η εθνική συνεννόηση

Σταθερή γραμμή Φώφης Γεννηματά η εθνική συνεννόηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φώφη Γεννηματά όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα μιλάει για «εθνική συνεννόηση». Το ίδιο επανέλαβε και κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε το περασμένο Σάββατο στο συνέδριο της Ν.Δ., όσο και στην τελευταία ομιλία της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Εκεί έκανε και έναν διαχωρισμό μεταξύ «εθνικής συνεννόησης» και «κυβερνητικής συνεργασίας», δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά εννοεί και αν πίσω από τη φράση κρύβεται κάποια νέα στρατηγική. Υψηλόβαθμες πηγές της Χαρ. Τρικούπη, σχολιάζοντας το νέο αυτό αφήγημα, έλεγαν πως μόνο… νέο δεν είναι. «Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει δύο φορές για εθνική συνεννόηση την περίοδο της κρίσης, μία τον Σεπτέμβριο του 2015 και μία τον Μάρτιο του 2016», ανέφεραν, θυμίζοντας πως δεν εισακούστηκε. Η επιμονή της σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με κυβερνητικές συνεργασίες. «Η εθνική συνεννόηση είναι η κοινή γραμμή που πρέπει να έχει η χώρα για τα μείζονα», ερμήνευαν αρμοδίως, φέρνοντας ως παράδειγμα το Σκοπιανό.

Απλοποιώντας τελικά τον «χρησμό» της κ. Γεννηματά, οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ έφερναν το παράδειγμα «αλλαγής όρων» του προγράμματος, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Μια τέτοια πρόταση διεκδίκησης αλλαγής κάποιων όρων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, θα γινόταν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., ανέφεραν αρμοδίως, είτε το Κίνημα Αλλαγής συμμετέχει σε μια κυβέρνηση είτε όχι. Πρόκειται ουσιαστικά για την πολιτική ίσων αποστάσεων με μια άλλη μορφή, όχι αφαίρεσης, αλλά πρόσθεσης των δυνάμεων για εθνικό σκοπό.

Η εν λόγω τακτική θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος μήπως είναι κάποιο πολιτικό «τρικ», για να αποφύγει τελικά ο νέος φορέας κυβερνητικές ευθύνες, επιδιώκοντας έτσι τη σιγουριά της αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά το νέο κίνημα φύσει και θέσει επιδιώκει «να δίνει λύσεις εντός μιας κυβέρνησης». Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής, υπενθύμιζαν, για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, «πρέπει να υπάρξει σύγκλιση πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο», κατέληγαν.

Πολιτικό Συμβούλιο

Εκτός από τα διαδικαστικά, όπως είναι η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναμένεται να τεθούν και τέτοια ζητήματα στο πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή