Βουλή: «Θρίλερ» με την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Βουλή: «Θρίλερ» με την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη πολιτική αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο παρασκήνιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης στην Ολομέλεια και ψήφισης του τελευταίου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το τρέχον έτος: αφορμή που προκαλεί την αναστάτωση αυτή αποτελεί η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω της οποίας θεσμοθετείται αυτεπάγγελτη δίωξη για τις αντιδράσεις που σκοπό έχουν την ματαίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μεγάλη δυσφορία, η οποία από ορισμένους θεωρείται ότι τείνει να προσλάβει έως και διαστάσεις «μίνι ανταρσίας». Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό: αργά το μεσημέρι με πρώτον τον κ. Στ. Κοντονή, σειρά υπουργών –μεταξύ των οποίων φέρεται και ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος- κάλεσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους «εξηγήσουν» ότι η προωθούμενη διάταξη δεν είναι μεμπτή. Πληροφορίες μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης αναφέρουν ότι οι βουλευτές που αντιδρούν δεν πείστηκαν, κάνοντας αρκετούς να εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να προσλάβουν χαρακτήρα απουσίας από την αποψινή ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει ήδη υποβάλει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να μην οδηγήσει, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, σε καταψήφιση της διάταξης. Ειδικότερα υποστηρίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζουν να μην είναι παρόντες: Πρώτον, «βλέπουν» με μεγάλο ενδιαφέρον το ενδεχόμενο πολλών απουσιών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάτι το οποίο σημαίνει ότι το «επί των παρόντων» αποτέλεσμα δεν θα προκαλέσει δυσάρεστη έκπληξη στην κυβέρνηση. Δεύτερον, άκουσαν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη, που ήταν απολύτως θετική για την κυβερνητική ρύθμιση: «Εγώ τη χαιρετίζω, διότι δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη ώριμη δημοκρατία, στην οποία βεβαίως θέλουμε να ανήκουμε και θεωρούμε ότι ανήκουμε, να υπάρχουν στη δημόσια ζωή αυτά τα φαινόμενα άσκησης ακραίας βίας. Είναι αδιανόητο», είπε ο κ. Δανέλλης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι συνολικά το Ποτάμι ακόμα και αρκετά μετά από την τοποθέτηση αυτή δεν είχε καταλήξει σε κεντρική γραμμή ως προς τη στάση των βουλευτών του στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, ελάχιστες ώρες πριν από τη στιγμή της ψηφοφορίας,  πληροφορίες φέρουν τους γαλάζιους, αλλά και τους βουλευτές ΔΗΣΥ-Ποτάμι να προσανατολίζονται στο «παρών».

Ακόμα και έτσι, όμως, αν εξελιχθούν τα πράγματα, οι τυχόν πολλές απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία θα αποτελέσουν σαφές και ηχηρό πολιτικό μήνυμα με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τη συνοχή της δικομματικής πλειοψηφίας, λίγες ημέρες πριν από την διαδικασία έγκρισης των μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι.Μιχελογιαννάκης, από του βήματος της Ολομέλειας, έλεγε: «Για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων ασκούν βία δεν το συζητά κανείς. Για αυτούς που εισέρχονται όμως στα κτήρια στα οποία διεξάγονται πλειστηριασμοί διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών πρέπει αναγκαστικά να το πάρουμε πίσω. Ο πλειστηριασμός καταλαβαίνει κανείς ότι θέλει προστασία . Σε καμία περίπτωση όμως DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση διά του κ. Στ. Κοντονή το μόνο που δήλωνε ότι συζητεί είναι μία από τις παραγράφους της επίμαχης τροπολογίας – την παράγραφο η οποία προβλέπει ότι ακόμα και η «απειλή» κατά την διάρκεια της διαδικασίας των πλειστηριασμών θα αντιμετωπίζεται με αυτεπάγγελτη δίωξη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε παρέμβασή του το μεσημέρι υποσχέθηκε να μελετήσει το ενδεχόμενο απόσυρσης από την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, του άρθρου εκείνου που προβλέπει ότι εκτός από την παρεμπόδιση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, θα τιμωρείται και η «απειλή» που τυχόν θα εκτοξεύουν με στόχο τους συμβολαιογράφους οι όποιοι διαμαρτυρόμενοι. Μπορεί, είπε, οι περιπτώσεις αυτές να καλύπτονται από την γενικότερη διάταξη, οπότε μπορεί να αποσύρουμε την αναφορά σε «απειλές». Θα ανακοινώσουμε την τελική μας απόφαση αργότερα το απόγευμα, συμπλήρωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή