Στάση αναμονής τηρούν τα μικρά κόμματα

Στάση αναμονής τηρούν τα μικρά κόμματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση πυροδοτεί μεταξύ των κομμάτων το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, που έρχεται ξανά εμφατικά στην επικαιρότητα 25 χρόνια μετά. Τα περισσότερα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κρατούν στάση αναμονής, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της. «Για το θέμα των Σκοπίων έχουμε πάγια θέση τις τελευταίες δεκαετίες, την οποία ακολουθούμε και τώρα», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η θέση αυτή είναι ονομασία με χρήση έναντι όλων –εσωτερική και διεθνή–, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προηγείται του ονόματος Μακεδονία και συνεπώς δεν θα δημιουργεί βάση για αλυτρωτισμούς και διεθνείς παρεξηγήσεις. Ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως «ό,τι πληροφόρηση έχει το Κίνημα Αλλαγής γύρω από το ζήτημα του Σκοπιανού, τον τελευταίο καιρό, έρχεται από τον Τύπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπέρ της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων –erga omnes– τάχθηκε και ο επικεφαλής της ΔΗΜAΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του κόμματός του, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε πως «θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση», υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει ακόμα κυβερνητική θέση.

To Ποτάμι

Συνεργάτες του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη τόνιζαν πως το κόμμα έχει συγκεκριμένη θέση από την ίδρυσή του, που δεν είναι άλλη από τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, επαναφέροντας μια παλιά πρότασή του. Οπως ανέφερε, ήδη από το 1993, όταν ενημερώθηκε για το θέμα ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είχε προτείνει στον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά το «Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων». Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «διαπραγματεύεται μυστικά». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σημείωσε πως δεν αποδέχεται καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή