Τριγμών συνέχεια για το όνομα της ΠΓΔΜ

Τριγμών συνέχεια για το όνομα της ΠΓΔΜ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα με κυβερνητική πρωτοβουλία, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει περιθώριο για συγκλίσεις στο πολιτικό σύστημα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να «χαρτογραφήσει» τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων σε ένα αρχικό στάδιο, πριν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες, εφόσον υπάρξει έδαφος ευνοϊκό για επίτευξη συμφωνίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Φαίνεται ότι από την κυβέρνηση θα διερευνήσουν και τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών απέναντι στο ζήτημα, καθώς η ψήφος της κ. Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου υπέρ του προϋπολογισμού έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια αναζήτησης στήριξης σε αυτή τη δεξαμενή βουλευτών. Εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει κατάλληλο πεδίο για αναζήτηση συμφωνίας σε επίπεδο αρχηγών, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία που θα φέρει.

Το ζήτημα, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του μικρού κυβερνητικού εταίρου πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε λύση θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ανεξαρτήτως προσδιορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί σύνθετη ονομασία. Μάλιστα, φρόντισε να υπογραμμίσει (ρ/σ Θέμα) ότι «δεν μπορείς να κάνεις κωλοτούμπα σε εθνικά ζητήματα» και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Ακούσαμε τον Κοτζιά να λέει ότι η απόφαση θα παρθεί από τους 300 βουλευτές. Εμένα αν κάποιος με εκβίαζε και μου έλεγε ή το ψηφίζεις ή φεύγεις, εγώ θα έφευγα». Ανέφερε, επίσης, πως στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας «πρέπει να υπάρχει σεβασμός» και ότι «όλοι έχουν δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν μέχρι του σημείου να μην κινδυνεύει η πατρίδα, η σημαία και τα παιδιά μου». Κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία για την ονομασία της ΠΓΔΜ τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος παρέπεμψε στη λύση του δημοψηφίσματος. Οπως είπε (ρ/σ Alpha), το κόμμα του θα καταψηφίσει σύνθετη ονομασία, αλλά «αν πάμε σε δημοψήφισμα και ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα σεβαστούμε την απόφαση».

Aντιπαράθεση

Σε υψηλούς τόνους συνεχίσθηκε χθες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει όποια πρόταση φέρει η κυβέρνηση εάν η πρόταση αυτή δεν έχει τη στήριξη και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Από την κυβέρνηση έσπευσαν να κατηγορήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση για «ανεύθυνη στάση». Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κεντρική κυβερνητική τοποθέτηση για τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν στο ζήτημα οι ΑΝΕΛ και είναι σαφές ότι επιχειρείται να μετατοπισθεί η όλη συζήτηση στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας στο θέμα ευρύτερες διαστάσεις και κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας πριν από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Στη χθεσινή κυβερνητική αντίδραση αναφέρεται ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και θα εργαστεί για διέξοδο στο ονοματολογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή